“Čović glumi brigu za Hrvate, neće dobiti Predsjedništvo, dobit će sve ostalo”

Vijesti 04. maj 202221:39 > 21:43 1 komentar

Centralna izborna komisija raspisala je izbore u BiH. Bit će održani 2. oktobra 2022. godine. Politički analitičari Ivana Marić i Adnan Huskić bili su gosti N1 specijala "Izbori" i komentarisali ovu aktuelnu temu. Oboje su mišljenja da se mora osigurati novac za izbore, te da je dobro što je predsjednik CIK-a Suad Arnautović istaknuo da će pokretati tužbe ako se ne pronađe novac za održavanje izbora. Marić je navela i da lider HDZ-a Dragan Čović glumi strah za poziciju HDZ-a i da on možda neće dobiti Predsjedništvo BiH, ali će dobiti sve ostalo.

Gluma, strah i briga za Hrvate

“Vidjeli smo koliko se HDZ protivio samom raspisivanju izbora, ali CIK je to uradio, iako je bilo mnogo blefova. Oni su svoj posao uradili profesionalno. Sada vidimo koliko je bitno što je CIK dobio nove članove. Dobro je što je predsjednik CIK-a zaprijetio da će pokrenuti tužbe, i to je što se mora početi raditi. Dobro je što je rekao da će pokretati tužbe ako se ne pronađe novac. Tu se misli na premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra finansija i sve one koji su zaduženi da pronađu novac”, kazala je Marić, dodajući da je dosta sakrivanja iza HNS-a.

Ko je HNS i zašto ih spominjemo, pitala je, navodeći da je to nevladina organizacija.

“Zašto je spominjemo u kontekstu državnih pitanja. HDZ se sakrije iza šačice malih stranaka gdje nema niko drugačije mišljenje. Trebamo izbaciti to iz našeg govora i da imamo HDZ, to jeste da imamo predstavnika u parlamentima, i delegate i parlamentarce“, rekla je Marić.

Strahuje li Čović od gubitka izbora, pitali smo je.

“On glumi samo strah i brigu za Hrvate, i strah za poziciju HDZ-a. On je možda jedan od rijetkih političara koji ne mora da se boji ovih izbora, jer sve mu ide u prilog. Kandidatura Željka Komšića najavljena, stalno ta priča o majorizaciji Hrvata… sve to njemu ide u korist i ta priča je ugušila opoziciju. On nema opozicije. On možda neće dobiti Predsjedništvo BiH, ali će dobiti sve ostalo“, mišljenja je Marić.

Solomonsko rješenje

Huskić je rekao da demografija igra ulogu, ali da će CIK te stvari presjeći na isti način kao što je uradio 2018. godine.

“Dakle, ono solomonsko rješenje: Niti ćemo izaći u potpunosti u susret HDZ-u, niti ćemo u potpunosti izaći u susret njihovim političkim političara, nego ćemo pronaći neko rješenje koje na neki način akumulira interese i jednih i drugih”, naglasio je Huskić.

Podsjetio je da “nikada ne trebamo zaboraviti činjenicu da nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. kao rezultat nepostojanja dogovora između dvije ključne stranke koje čine ovu vlast na nivou FBiH, da nam fali ministara, koji se ne mogu popuniti i da smo u jednom abnormalnom stanju, što je rezultat jer se nije izašlo u susret zahtjevima HDZ-a.”

Marić je, komentarišući biračke spiskove, rekla da imamo pola miliona viška na njima, a da ne znamo odakle su ti ljudi.

“Imamo 3 miliona i 370 hiljada birača, a 2013. godine imamo 3  miliona stanovnika, i onda vidimo da tu samo 150 ili 170 hiljada nisu kao birači i to bi trebale da budu maloljetne osobe. Mi imamo pola miliona viška na biračkom spisku i ne znamo ko su ti ljudi i odakle na biračkim spiskovima. Kako može da je tako približan broj birača i građana”, konstatovala je Marić.

Problemi između SDA i HDZ

Da li bi moglo doći do izmjena Izbornog zakona nakon održavanja izbora, upitao je voditelj Nikola Vučić.

“Trebalo bi da dođe nakon izbora, da ne čekaju opet naredne četiri godine, pa opet pred narodne izbore 2026. da onda mijenjaju Izborni zakon. Petnaest godina nisu u stanju da promijene Izborni zakon. Mislim da bi Hrvatima bilo dobro da izaberu nekog drugog predstavnika jer očigledno da je ovaj nesposoban da riješi i to osnovno pitanje, koje predstavljaju kao najvažnije. Zar misle mu dati još 15 godina da ga riješi”, kazala je Marić.

Huskić je zaključio da su problemi između SDA i HDZ-a samo tamo gdje je klimava većina između njih dvoje, a to su Stolac i Mostar.

“Nemate problema drugih između te dvije stranke, načelno. One funkcionišu vrlo dobro, čak i sad. SDA i HDZ funkcionišu perfektno, vidjeli ste kad daju podršku jedna drugoj kad je potrebno, kad su imenovanja i slično”, rekao je Huskić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare