Čović pisao Bundestagu: Prijedlog rezolucije instrument radikalnih krugova u BiH

Vijesti 04. jun 202217:5019 komentara
N1

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pismom se obratio predsjednici Bundestaga Bärbel Bas te zastupnicima u Bundestagu povodom prijedloga rezolucije frakcija SPD-a, FDP-a i Zelenih pod naslovom: „Podržati Bosnu i Hercegovinu na putu prema boljoj budućnosti“, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je u pismu pozdravio interes Njemačke kao jedne od najvažnijih partnerskih zemalja i istaknute članice Europske unije za trenutnu političku situaciju i potporu Bosni i Hercegovini na putu prema EU i NATO-u. Čović je podsjetio na postojeći sigurnosni kontekst, kao i na užase rata u Bosni i Hercegovini te je istaknuo solidarnost s patnjom ukrajinskoga naroda koji se nalazi pod brutalnom ruskom agresijom.

U pismu je Čović ocijenio kako je, bez obzira na dobre namjere pojedinih njemačkih predstavnika, prijedlog rezolucije postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u Bosni i Hercegovini koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, ali i manjinama poput Židova i Roma. Podsjetio je na učestale napade na hrvatske simbole i spomenike te katoličke crkve i groblja.

Naveo je kako se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmjene Ustava i izbornoga zakonodavstva čime bi se implementirale odluke Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda kako bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, mogli kandidirati na političkim funkcijama, kao i za sprječavanje inženjeringa prema kojemu većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Naglasio je kako je Hrvatima u cilju cjelovita, stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina u okrilju EU i NATO-a naspram neustavnog unitarizma i separatizma. Tim putem je odbacio i ad hominem napade, pozivajući njemačke dužnosnike na suradnju u izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će se poštivati Ustav i jačati vladavina prava, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar