Čović razgovarao sa Sejdićem o Izbornom zakonu BiH

Vijesti 13. okt 202113:21
Foto FENA/PSBiH

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susreo se danas sa predsjednikom romskog informativnog centra "Kala Sari" Dervom Sejdićem, sa kojim je razgovarao o Izbornom zakonu BiH.

Sastanak je bio izvrsna prilika za razmjenu mišljenja i ideja o svim predstojećim političkim aktivnostima koje usmjeravaju evropsku dimenziju Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je o aktualnim političkim susretima i dijalogu s najvišim domaćim i međunarodnim političkim predstavnicima oko izmjena Izbornog zakona BiH, koje nužno moraju otkloniti sve oblike nametanja, majorizacije i diskriminacije, te u potpunosti omogućiti aktivna i pasivna biračka prava svima u Bosni i Hercegovini.

Čović je prezentirao Sejdiću modele koje zagovaraju legitimni politički predstavnici Hrvata i koji u potpunosti implementiraju odluku “Sejdić i Finci”, ali i štite ustavna prava konstitutivnih naroda kao temeljnog ustavnog postulata Aneksa IV. koje je i Međunarodni sud za ljudska prava izdvojio kao ustavnopravnu srž cjelokupnog Daytonskog sporazuma.

Na sastanku je usuglašen jedinstven stav kako evropski iskorak podrazumijeva zakonske norme koje štite temeljne postavke Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz Ureda zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad