Čović reagovao na Dodikovu najavu o otcjepljenju: Podržavam cjelovitu i nedjeljivu BiH

Vijesti 07. nov 202312:24 1 komentar
F.Z./N1

Predsjednik entiteta Republika Srpska je u intervjuu za magazin Nacional kazao da “čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati“.

Novinari su pitali njegovog koaliciong partnera i lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prokomentariše ovu izjavu, na šta je on kazao:

“Podržavam cjelovitu i nedjeljivu BiH. Takve izjave se mogu staviti u politički kontekst jer se bliže lokalni izbori”, poručio je Čović.

Hrvatski ministar Marin Piletić je kratko kazao:

“Hrvatska je potpisnica Daytonskog sporazuma i time je sve rečeno”.

“Čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati“, rekao je Dodik za Nacional, a intervju ovaj hrvatski magazin donosi na naslovnoj strani.

Nacional citira Dodika, koji kaže da “za otcjepljenje neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu realnost te da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna”.

Također, magazin Nacional piše da je Dodik pod velikim je pritiskom međunarodne zajednice, prvenstveno visokog predstavnika Bosne i Hercegovine Christiana Schmidta i američke ambasade u Bosni i Hercegovini koja ga je 20. oktobra otvoreno putem saopćenja iz Washingtona, to jest Ureda za kontrolu strane imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC), optužila kao odgovornog za korupciju u entitetu Republici Srpskoj, izvlačenje javnih sredstava i bogaćenje svoje porodice na račun građana Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare