Čović u Beču: Uvjeren sam da otvaranje pregovaračkog procesa znači izmještanje visokog predstavnika iz BiH

Vijesti 14. mar 202415:18 0 komentara
Twitter

U Beču je traje panel-rasprava o budućnosti BiH, a na kojoj učestvuju lider SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Panel-rasprava na visokom nivou o budućnosti BiH u kontekstu njenog europskog puta prilika je da se pošalje jedinstvena poruka partnera u vlasti o posvećenosti europskom putu, ali i za međunarodne aktere sa sjedištem u Beču da bolje razumiju kompleksnost unutrašnjih odnosa u BiH, rekao je veleposlanik BiH u Austriji Siniša Bencun.

Prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da je siguran u pozitivan odgovor kada je riječ o europskom putu BiH.

Kako se navodi, Čović je zahvalio svima koji su sudjelovali u usvajanju svih zakonskih rješenja potrebnih za ispunjavanje uvjeta za dobivanje pregovaračkog statusa.

“Moramo pripremiti BiH za proces koji se odnosi na parlamentarnu demokraciju”, rekao je Čović tokom obraćanja na panel-raspravi o budućnosti BiH u kontekstu njenog europskog puta.

On je istakao da je bošnjački narod četiri puta iskoristio da bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, istaknuvši da je to najveće iskušenje BiH kada je riječ o EU i položaju sva tri konstitutivna naroda.

“Hrvatski narod je zakinut da ima svoje predstavnike u diplomatskoj mreži. S druge strane, Ustav precizno definira monetarnu ulogu Predsjedništva. Jednako tako hrvatski narod je 16 godina zakinut za ta imenovanja”, ukazao je Čović i dodao da se to može korigirati izmjenama Izbornog zakona.

Čović je ocijenio da put u EU ne ide uz instituciju visokog predstavnika, bilo kakvo tumačenje bilo kakvih bonskih ovlaštenja.

“Uvjeren sam da otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz BiH, ali i uticaja na Ustav i zakone u BiH “, zaključio je Čović.

On je uvjeren da će BiH narednog četvrtka dobiti pozivnicu i otvoriti pregovarački proces sa EU.

– Čini mi se da je i ova dijaloška rasprava dala doprinos tom razmišljanju uz sve različitosti i bogatstvo koje BiH ima – ocijenio je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!