Ćudić: Dodik se na pregovorima hvali kako je izolovao RS

Vijesti 13. mar 202421:47 0 komentara
Sabina Ćudić (N1)

Sabina Ćudić, zastupnica u državnom parlamentu i članica Naše stranke, otkrila je u Pressingu kako se lider SNSD-a hvalio nekoliko puta na pregovorima kako je "izolovao Republiku Srpsku".

Ćudić je u razgovoru za N1 zaključila kako američke sankcije daju rezultat i da ako se ovako nastavi, sa kažnjavanjem zvaničnika iz RS-a, uskoro neće imati ko lobirati iz ovog bh. entiteta u SAD-u.

Je li politika prestala biti muško zanimanje?

Za mene jest, ali na žalost nije. I dalje je politika bazirana na mačo principima, na principima sile, a ne pameti. Daleko se više cijeni da lupate šakom od sto, nego da znate. I dalje mislimo da oni koji su najglasniji da su i najpametniji.

Šta se dešava iza zatvorenih vrata, kako izgledaju pregovori kada ste okruženi svim tim muškarcima?

Dešava se na početki jako puno lovačkih priča, gdje svako iznosi kako su nešto spektakularno uradili i nekoga ponizili – i to je onaj dio koji bih najradije preskočila jel je u nekoj mjeri tragikomično. Ne libim se nasmijati što se nekim sagovornicima ne dopada, to se desilo sa Dodikom u Mostaru.

O čemu ste razgovarali vani, nakon sastanka u Mostaru?

Konkretno smo govorili o Zakonu o sprečavanju sukobu interesa i htjeli smo čvrstu garanciju da će ići na Vijeće ministara. Na samom izlazu smo razgovarali na koji bi dan to moglo biti. Vidim da je burno reagovala opozicija iz RS-a i tada su na tom primjeru pokazali da nema razlike između njih i Dodika.

Kažete li Dodiku na tim pregovorima da ne priča, kako ste kazali, lovačke priče o otcjepljenju?

Mi smo imali zaokret 24 sata nakon ove odluke da je Dodik kazao da je odlazak u EU ostvarenje srpskog sna. On želi to predstaviti pobjedom RS-a, a ne BiH.

Američki obavještajci govore da bi Dodik mogao krenuti u otcjepljenje. Vjerujete li da će se ohrabriti?

Ne. Nema konstrukcije u kojoj je to moguće, potpuno je svjestan da bi to značio rat. Mi kada smo odlazili u State Department smo upozoravali da to njegov ponašanje i brutalno vrijeđanje može proizvesti incident koji mogu eskalirati i imati ogromne sigurnosne izazove. To se prepoznaje u ovom izvještaju. Ništa mi nije smješno u vezi Dodikovog ponašanja u tom smislu, ali način kako manipuliše građane u RS-u jeste tragikomičan.

Nove sankcije vladajućima u RS. Nedavno su banke dobile upozorenje iz SAD-a da ne posluju sa osobama sa “crne liste”?

Apsolutno. Naš analiza pokazuje da kada SAD proglasi sankcije njihove firme ne žele se igrati sa američkom vladom. U tom momentu kad se proglase sankcije te firme žele umanjiti svoj rizik. Ako nastavimo sa ovim tempom sankcija kako ćete lobirati u Americi za RS, kako ćete nastaviti sa tim lovačkim pričama. Možda stvarno volite Dodika i RS vam je važnija od djeteta, ali ne mogu vjerovati da život stavljate u ruke čovjeku koji se hvali da vas je izolovao od ostatka svijeta. To je Stokholmski sindrom. Nije se Dodik jednom hvalio na pregovorima kako je izolovao RS.

Postoji li Stokholmski sindrom i u FBiH?

Postoji u cijeloj BiH kada odustajemo od ideje Evrope. Šta je alternativa EU? Jel nerad alternativa? Važno je da shvatim od možemo i EU, ako ne možemo mi, doći će neko drugi na vlast ko će htjeti i moći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!