Ćurak: Nije loše biti dio veće imperijalne strukture, to svjedoči historija BiH

Vijesti 02. okt 202421:33 0 komentara

"Nadam se da se geopolitički uslovi neće promijeniti i da BiH postane ireleventna za Alijansu. NATO je strateški interes BiH. Bosna i Hercegovina svojom historijom svjedoči da nije loše biti dio veće imperijalne strukture ili da upotrijebim neki "mekši" termin - dio neke nadnacionalne strukture", kazao je za N1 univerzitetski profesor mirovnih i sigurnosnih studija, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Nerzuk Ćurak.

Da li i danas važi vaš proglas “Pobunite se”?

To je tekst koji me je mnogo mučio, na kojem sam mnogo radio, da ima smisla graditi zemlju na najljepšim zasadam ljudskih prava, demokracije, inkluzije kao što je to radi Martin Luther King. Mi smo još uvijek predpolitička zajednica, naši građani se još uvijek više iskazuju kao pripadnici plemenske zajednice. Ideja da se nešto može promijenti građanskim angažmanom nije prisutna.

Da li mi želimo Evropu i da li to žele naši politički lideri?

To je pitanje za Aladinovu čarobnu lampu. Ono što govore naši političari nije isto kao što se misle. Prošlo je 30 godina našeg putovanja u EU gdje su vrlo često i same političke strukture stavljale klipove da se taj proces zaustavi. Ne ulazimo mi u EU zbog nje, nego da uspostavimo norme i zakone, jednu institucionalu citadelu gdje ljudi neće dobijati slomove što ništa ne funkcioniše. Kad bi to postigli više ne bi bilo važno da li smo dio EU ili nismo. Bosna i Hercegovina svojom historijom svjedoči da nije loše biti dio veće imperijalne strukture ili da upotrijebim neki “mekši” termin – dio neke nadnacionalne strukture.

Šta je sa NATO-om?

Nadam se da se geopolitički uslovi neće promijeniti i da BiH postane ireleventna za Alijansu. NATO je strateški interes BiH. Treba ponoviti da su sva tri člana Predsjedništva BiH potpisala dokument da su ulazak u NATO i EU strateški interesi.

Pitaju me često kako NATO i mir idu zajedno? BiH je na vjetrometini i zato trebamo ući u NATO-a, a onda ću ja prvi napisati, ako treba, najkritičniji tekst o NATO-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!