Cvitanović: Pobijedit ću Čovića, ukoliko se promijeni Izborni zakon

Vijesti 29. feb 202407:13 0 komentara
Ilija Cvitanović (N1)

Lider HDZ-a 1990 i izaslanik u Domu naroda državnog parlamenta Ilija Cvitanović kazao je u Pressingu na N1 da, ukoliko bi došlo do izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na način da se relaksiraju odnosi između Bošnjaka i Hrvata, porazio bi i Dragana Čovića na izborima za Predsjedništvo BiH.

“Obzirom na godine nije realno da će se Čović kandidovati, ali ako se promijeni Izborni zakon uopšte me ne zanima ko će biti kandidat. Toliko sam siguran da ćemo biti konkurentni”, kazao je za N1.

Cvitanović je ocijenio kako je Čović profitirao od Željka Komšića u državnom predsjedništvu i da “nekad djeluje kao da su u dogovoru”, što je uticalo na politički rezultat HDZ-a.

Ljutite li se na premijera Hrvatske Plenkovića što isključivo nudi podršku HDZ-u BiH?

Naravno u predizborno vrijeme da nam smeta da se na taj način miješa kada podržava jednu stranu, a poziva na zajedništvo Hrvata. Ne ljutim se direktno na Plenkovića, ali smatram da se nije korektno miješati među Hrvate. Ja sam to javno osuđivao ranije.

Američka ambasada je žestoko reagovala na Čovićevo prisustvovanje promociji knjige ratnog zločinca u Mostaru?

I ja sam bio na promociji, imao sam potrebu i želju čuti šta se nalazi u toj knjizi. Nije to podrška. Ja priznajem presude haškog suda, ti ljudi nose svoj križ i nose ogroman teret. Pozvan sam od jednog svećenika da odemo i čuo sam što treba čuti, ali smatram da to nisu presudne teme o kojima trebamo pričati.

Mora li se doći na promociju nekog ratnog zločinca da bi bili hrvatski političar?

Ako ste dio jednog društva koje je prošlo toliko izazova i kažete javno da se izvinjavate za svaki zločin koji je učinio neko u ime naroda i pozivate na osuđivanje ratnih zločina ne mislim da je to takav smrtni grijeh. Ulazimo u jedno opasno područje, mnogo je nazavršenih procesa za zločine u BiH. Niko nije dao podršku njima, nemate nazive ulica i škola. Neće se to kod Hrvata dogoditi, vjerujte.

Komšić ne može biti kandidat na sljedećim izborima za Predsjedništvo BiH, ali ako ponudi svoga nasljednika, što najavljuje, kako ćete se vi postaviti u toj situaciji?

Te kandidature samo zadržavaju iste politike i to je najveći propust. Ako se promijeni Izborni zakon mi (HDZ 1990) ćemo imati svoga kandidata i nije nerealno da se ja kandidujem, ali ako ne promijenimo Zakon te odluke (u vezi sa kandidaturom) ćemo morati dobro vagati. Ne bih bježao da budem kandidat i tada sam siguran da bih pobijedio HDZ-ovog kandidata.

Da li biste pobijedili Čovića?

Obzirom na godine nije realno da će se Čović kandidovati, ali ako se promijeni Izborni zakon uopšte me ne zanima ko će biti kandidat. Toliko sam siguran da ćemo biti konkurentni.

Da li bi Čović tada otišao u historiju?

To bi bila vrlo realna opcija.

Da li je Čović profitirao od Komšića u Predsjedništvu?

Apsolutno je istina da je profitirao, nekad djeluje kao da su u dogovoru i to je uticalo na politički rezultat HDZ-a.

Kako bi ste se vi postavili prema Dodiku i SNSD-u?

Sigurno ne bih podržao nikava separatizam i udar na Ustav BiH. Često sam govorio bošnjačkim političarima o položaju Hrvata i Bošnjaka u RS-u pa i u Vijeću naroda. Hajmo se zajedno boriti za poziciju Hrvata i Bošnjaka u RS-u, ali tada predstavnici Bošnjaka nisu vidjeli Vijeće naroda RS kao bitno nego su udarali na poziciju Hrvata u Domu naroda.

Koga biste radije za partnere, “Trojku” ili SDA i DF?

Nikad koalicija sa DF-om, sa “Trojkom” dijelimo vrijednosti. DF nije opcija sa kojom bih mogao pregovarati. Realno to je politička opcija koja je najviše štete napravila BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!