Da li je Katar ključni igrač za prekid sukoba Izraela i Palestine?

"Izrael je počeo kopnenu ofanzivu iako to nije naglasio, a Hamas će sigurno pružiti otpor jer je na svom terenu i ima izgrađene podzemne infrastrukture. Nažalost, biće veliki broj kolateralnih žrtava jer se radi o gusto naseljenom prostoru odakle civili nemaju gdje pobjeći", rekao je u Novom danu vojni analitičar Marinko Ogorec.

“Nažalost, ne dešava se ništa dobro. I sami vidimo to. Bilo je za očekivati da će krenuti u kopnenu operaciju, po svem sudeći kopnena ofnaziva je počela, kako će se razvijati vidjet ćemo. bojim se da će biti veliki broj žrtava na obje strane, ali i kolateralnih žrtava jer je to veliki broj stanovnika zgusnut na jednom području”, naveo je Ogorec za N1.

Šta znači pokretanje kopnene ofanzive?

“To znači da ljudstvom i tehnikom dođete na lice mjesta. Počeli su prvo bombardiranje iz zraka, a ono neće riještii cljeve u cjelosti, samo kopnenom operacijom to možete, kako su Izraelci zamislili. Stara izreka kaže – Tek kada noga pješaka stupi na tlo, to je tlo zauzeto. Prostor se zauzima fizičkom silom, ljudstvom i tehnikom.

Navodi kako je Izrael deklarirao da su mu voljni ciljevi uništiti Hamas, no da će vrijeme pokazati koliko je to moguće realizovati.

“Vjerovatno je da će se Hamas braniti, to je za očekivati da će pružati snažan i intenzivan otpor. Da će se pokušati infiltrirati među civile i pokušati ih koristiti kao živi štit. Postoji podzmena infrastruktura cijela i nastojat će to iskoristiti za nanošenje što većih gubitaka Izraelcima”, istakao je.

Ponovio je kako je teško prognozirati koliko će trajati ovaj sukob jer je svaki rat nepredvidljiv.

“Sve je moguće u ovoj situaciji, moguće je da završi brzom razmjenom, da se razvuče ili da rat eskalira. Moguće je da se uključe i drugi čimbenici npr. Hezbolah ukoliko bude dugo trajalo, Palestinci na prostoru Zapadne obale, drugi čimbenici ako bude kolateralnih žrtava npr. pod pritiskom javnosti neke arapske zemlje. Nadamo se da do toga neće doći” rekao je Ogorec.

Na pitanje koja je uloga SAD u ovom sukobu, Ogorec odgovara: “SAD su odmah od početka pokazale izrazitu požrtvovanost savezništvu Izraelu i stali na njegovu stranu. Oni su tu kao saveznik Izraelu. Sa jednom snažnom borbenom sposobnošću su došli na taj prostor. Tu se radi o vrlo snažnom signalu da su na strani Izraela. Trenutno ne trebaju pomagati Izraelu jer on ima dovoljno kapaciteta, snaga i resursa.”

Za odbranu Hamasa kaže kako će na kopnu koristit tzv. gerilsko djelovanje.

“Hamas je prije svega jedna terositička organizacija,nemaju nikakvu sličnu strukturu kao izraleske oružane snage. Oni su naoružani pješadijskim naoružanjem, ali pretpostavljam da će koristiti različite oblike prikrivenog djelovanja, da će voditi gerliske oblike djelovanja prije svega u podzemnoj infrastrukturi. Imaju prednost jer su na svom terenu i dobro ga poznaju za razliku od Izraelaca. Susretat će se s različtim oblicima prepreka i klopki”, naveo je.

Nažalost, ističe da ćemo i dalje gledati stravične slike stradanja djece i civila, dodajući da se to “ne može izbjeći”.

“To je izrazito gusto naseljen prostor. Bilo kakvo izvođenje borbenog djelovanja s tolikim brojem civila koji nemaju kuda pobjeći, rezultirat će s velikim brojem kolateralnih žrtava”, upozorio je.

Iako je UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na primirje, Ogorec kaže kako to nema velikog utjecaja jer ne postoji mehanizam kojim nekoga možete prisliti da zaustavi ovo što se dešava.

“Može se utjecati preko svojih bilateralnih odnosa sa Izraelom ili Palestincima. Veliku ulogu ima tajna diplomacija, ona bi u konačnici možda dovela do rješenja problema. Rat započinju političari, vode ga vojnici, završavaju diplomati. Ključnu ulogu mogli bi možda imati posrednici koji su neutralni. Npr. ne mogu sa sigurnošću reći, ali Katar bi mogao biti jedan od takvih posrednika. Da li će biti ne znam”, zaključio je Ogorec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!