Da li je napad na advokaticu Jovanu Kisin Zagajac iz Banjaluke reakcija na njene istupe u javnosti?

Vijesti 29. nov 202319:10 0 komentara

Advokatica i aktivistkinja Jovana Kisin Zagajac poznata javnosti kao borac protiv nasilja. Posebno angažovana i glasna tokom protesta "Pravda za Davida" i usljed donošenja zakona o kriminalizaciji klevete napadnuta je u Banjaluci. Osim u inbox, sada je i uživo dobila nekolicinu uvrijedljivih poruka od strane beskućnika i alkoholičara od ranije poznatog policiji, kako tvrde. No, da li je napad na Jovanu reakcija na njene istupe u javnosti? S obzirom da je Jovana i ranije zbog iznošenja mišljenja, stavova i kritika imala neprijatnosti.

Uobičajna šetnja Gospodskom ulicom, reklo bi se na prvi pogled. No, na video snimku koji su snimile nadzorne kamere, a koji je dostavljen medijima vidi se nepoznati muškarac kako prilazi prolaznicima. U centru Banjaluke zadesila se i advokatica Jovana Kisin Zagajac. Tvrdi, od strane istog, napadnuta je fizički i verbalno.

“Postalo je već uobičajno da nakon što pišeš nepopularne stvari i ti sam dobiješ po nosu. Mržnja raste, nasilja je sve više, a ja, kada saberem sve te slučajnosti postajem skeptična na slučajnost. Pitam se da li smo postali društvo kojem je ok da sprovodi nasilje nad nekim samo zato što osuđuje nasilje”, napisala je Kisin Zagajac.

Nije ovo prvi put. Napadali su je i ranije. Prijetili joj, piše Zagajac. Posljednji dolazi od strane beskućnika i alkoholičara koji je kako tvrde, već poznat policiji.

Policija je izašla na teren. Identifikovala počinioca, bez uzimanja zvaničnih izjava. Događaju je svjedočilo i nekoliko prolaznika. No, svjedoka kojeg je obezbjedila Zagajac, kako tvrdi, policija nije ni upisala.

Iz policije bez zvaničnog odgovora na naš upit. Šturo, u sklopu servisnih dnevnih informacija. Nije bilo fizičkog napada, za vrijeđanje, napadaču, prekršajni nalog.

Policijski službenici su izašli na lice mjesta, kojom prilikom su došli do saznanja da se oštećeno lice u navedenoj ulici mimoišo sa nepoznatim muškim licem koje se nedolično ponašalo, na način da je upućivalo pogrdne riječi i izraze, te gestikuliralo rukama u pravcu oštećenog lica što je kod oštećenog lica izazvalo osjećaj uznemirenosti. U blizini lica mjesta navedeno lice je pronađeno i uručen mu je prekršajni nalog.

No, da li je u pitanju nerješevi problem sa prosjakom ili postoji pozadina napada?

“Sumnjam da se radi o slučajnosti i tu se postavlja osim toga i neko drugo pitanje da je na njenom mjestu bio ne znam, predsjednik RS ili predsjednik NS da li bi policija i u tom slučaju postupila kao što je postupila u njenom, ne uzevši izjavu ni od nje ni od svjedokinje koja je bila tu, na neki način ignorišući njenu prijavu napada, tako da je to jedno od pitanja koje svi sebi moramo postaviti, da li smo mi kao obični građani na isti način zaštićeni”, kaže Dragana Dardić iz Helšinskog parlamenta građana.

A posebno novinari, upozorava Rubina Čengić. Sve češće su na meti ljudi koji govore.

“Mi smo društvo koje na određeni način njeguje nasilje , nasilje smatra odgovorom na sve što mu se ne sviđa, podsjetiću vas da po anketi bh novnara veliki broj je onih koji smatra da novinare treba tući, e tako je nastradala i ova advokatica, ali dobar detalj u svemu tome da je na vlastiti leđima osjetila kako policija reaguje na taj oblik nasilja”, kaže novinarka Rubina Čengić

Ostala je Zagajac uskraćena i za informacije o pokrenutom krivičnom postupku za prošlogodišnji sličlan napad. I ne samo Jovana. Slučajevi bez epiloga, napadi bez osude, nisu neka novost. Temeljna ljudska prava posebno su dovedena u pitanje u RS kriminalizacijom klevete, najavom donošenja zakona o neprofitnim organizacijama ali i zakona o medijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!