Da li se Dodik sastao sa Putinom? Cenić – nema toga sastanka

Vijesti 03. dec 202119:55 > 19:555 komentara
Izvor: Reuters

Ekonomistica i bivša ministrica finansija u Vladi RS Svetlana Cenić posumnjala je da se u četvrtak uopšte dogodio sastanak između člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako je objavljeno na RTRS-u. U međuvremenu iz Kremlja stiglo je "pojašnjenje" zašto na web stranici ruskog predsjednika nije naveden sastanak sa bh. političarem.

“A na zvaničnoj web stranici predsednika Rusije nema tog čuvenog sastanka. Ili ja dobro ne vidim. Gle čuda, ima telefonski razgovor sa Nazarbayevim. Na primer”, napisala je Cenić na zvaničnom Twitter profilu sa “screenshotom” web stranice.

Na drugoj stranici, glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov potvrdio je danas, 3. decembra da je Vladimir Putin primio dan ranije u Kremlju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

“Nismo izdali saopćenje o tome. Tačno je da se ‘lider Republike Srpske’ sastao s Putinom lice u lice. Bila je to veoma korisna i detaljna diskusija”, kazao je Peskov kako ga citira ruska novinska agencija TASS.

Odgovarajući na pitanje zašto se Kremlj suzdržao i od najave sastanka, Peskov je kazao da je “jučerašnji glavni događaj koji je predsjednik održao bila konferencija o Kuzbasu” (o situaciji u ruskim rudnicima uglja).

“Vidite, bili smo u žurbi. Konferencija je, naravno, bila prioritet. To naravno, ni na koji način ne umanjuje značaj sastanka koji je Putin imao s Dodikom”, dodao je Peskov.

Dodik je nakon sastanka 2. decembra rekao “da je s Putinom dogovorio da će trenutna cijena plina za Republiku Srpsku ostati nepromijenjena”. Također, kazao je da ruski čelnik podržava ideju proširenja plinovoda Balkanski tok na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

“Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u BiH. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije”, ustvrdio je Dodik za RTRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar