“Dan opšte nacionalne žalosti”

Vijesti 07. dec 202219:35 8 komentara
N1

Dan opšte nacionalne žalosti. Tako bi nakon jučerašnjeg istupa ministrice vanjskih poslova BiH dan proglasili mnogi. Ukoliko potezi i izjave šefa diplomatije oslikavaju, a jesu, vanjsku politiku jedne zemlje, onda slika BiH u svijetu, kažu među ostalim i bivše diplomate, nije dobra.

“Imate takvu ministricu koja se nekad zamota nekad odmota. Nisam ni u snu mogao sanjati da se može naša bh. diplomatija urušiti ovako kako se urušila ovih dana. Ovo je jedan šamar bosanskoj diplomatiji”, rekao je bivši bh. diplomata Edhem Pašić.

Vanjska politika u BiH svela se na odlazak i pozivanje svojih prijatelja. Svako kod “svoga” i svako “svoje”. Pozivaju se iranski zvaničnici koje većina civiliziranog svijeta zbog kršenja ljuskih prava u toj zemlji ne želi ugostiti, ide se na noge ruskom režimu s kojim većima svijeta ne želi ni pregovarati. To je rezultat današnje bh. diplomatije.

Bajtal: Taj sastanak nije nešto iza čega normalan građanin BiH može stati

No, šta su u tom slučaju ciljevi i prioriteti takve politike i kako ona doprinosu razvoju BiH? Iz Osmorke, kojoj će najvjerovatnije pripasti ovaj resor naredne 4 godine, najavljuju, bacanje pod noge velikim svjetskim igračima će prestati.

Bez Zakona o vanjskim poslovima, i sa dosadašnjim načinom biranja ljudi koji će van njenih granica predstavljati BiH, imati ćemo ovakvu diplomatiju – vanjsku politiku kao odraz one unutrašnje, a kojoj su prioritet nacionalistički interesi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare