Dan uživo: Sven Alkalaj uoči izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vijesti 10. maj 202415:16 0 komentara
N1

U Danu uživo donosimo poruke bosanskohercegovačkih, ali i stranih zvaničnika povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Vijeća Evrope i 22. godišnjice članstva BiH u Vijeću Evrope. Bili smo i na primopredaji funkcije komandanta NATO štaba Sarajevo između brigadne generalice Pamele McGaha i brigadnog generala Matthewa A. Govorimo i onajvažnijim reginalnim, ali i svjetskim aktuelnostima.

Usaglašen je finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj će se glasati pred Generalnom skupštinom UN-a. Bliži se datum glasanja, a prije toga će, tačnije 15. maja, biti odražana redovna sjednica u Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u BiH. Zašto je glasanje prolongirano, koliko su na to utjecala lobiranja Republike Srpske, Srbije i Rusije da se ospori donošenje rezolucije te kako druge zemlje gledaju na sve što se događalo u julu 1995. godine u Srebrenici, za Dan uživo govori Sven Alkalaj, ambasador BiH u SAD-u i bivši ambasador BiH pri UN-u.

Iako se hvalila rekordnim budžetom, zašto se zadužuje Vlada FBiH? Jesu li radnici prevareni obećanjem o povećanju minimalne plate? Kada i kako će biti riješeno pitanje finasiranja javnih servisa u našoj zemlji i kada će biti održana sjednica Parlamenta FBiH u vezi sa aktuelnom situacijom na Federalnoj televiziji, pitamo Admira Čavalića, zastupnika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjenika Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

U komentaru aktuelnosti sa nama danas profesor filozofije na UNSA i kolumnista Oslobođenja – Pavle Mijović. Šta će biti sa Izbornim zakonom Republike Srpske s obzirom na razjedinjenost unutar stranka na vlasti, ali i opozicije o nastupu na izborima? Umjesto reformama i borbom za boljitak građana, političari se bave izjavama o ratu. Zašto javni prostor u BiH trpi poruke koje su anticivilziacijske?

U emisiji donosimo atmosferu uoči finalne večeri 68. izdanja izbora za najbolju pjesmu Eurovizije, ali istražujemo i hoće li se i kada BiH vratiti na Eurosong?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!