Debata na N1: Treba li narod osloboditi odgovornosti za stanje u kojem se nalazi BiH? (VIDEO)

Vijesti 04. mar 202421:18 0 komentara
N1

Večeras je na N1 emitovana emisija Manifest, gdje se govorilo o simbolima koji spajaju i razdvajaju ljude u Bosni i Hercegovini, te o ulozi društva, intelektualaca, ali i o evropskim integracijama BiH.

Danijal Hadžović, novinar, je kazao da ne narod ne treba “osloboditi odgovornosti” za podjele koje su u društvu.

Ne bih narod oslobodio odgovornosti. Ako vi trideset godina, od svih proizvoda na tržištu koji vam se nude – a nije nacionalizam jedino što vam se nudi – i dalje birate etnonacionalističke narative, onda očito narod bira retoriku koja je na sceni. To je ono što žele“.

Svjedočimo tome da su se neke stranke koje su se predstavljale kao socijaldemokratske najednom su prešle u militantni bošnjački sekularni nacionalizam da bi tako povećali svoj izborni rezultat!“, kazao je Hadžović.

“Narod ne pokreće procese, ali snosi odgovornost jer podržava politike koje generišu ovakvo stanje u BiH”, dodao je.

Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu smatra da je precijenjen stav da je narod za nešto kriv.

“Precijenjen je stav da je narod za nešto kriv. Nikada u historiji narod nije izgradio državu, to je elitistički poduhvat – političke i intelektualne elite. Narodu ne treba na pleća stavljati teret koji ne treba da nosi”.

Nejra Latić Hulusić, redateljica ističe da se narod ne može oprati od odgovornosti.

Narod se ne može oprati odgovornosti. Ko je narod? Mi ovdje nismo narod, a na ulici je narod? I mi smo narod. Pitanje je kako će se taj narod, u svojim kapacitetu, posvetiti boljitku zemlje. A ako se intelektualci neće baviti simbolima koji nas spajaju, a ne razdvajaju, onda to nisu intelektualci – nema potrebe da ih tako nazivamo ako mlate praznu slamu i ne preuzimaju odgovornost.”

Pavle Mijović, univerzitetski profesor filozofije je poručio

“Zapad ne treba idealizirati, ali ipak tamo poznajemo konstrukt ljudskih prava. Bosna i Hercegovina treba njegovati posebne odnose sa susjedima, regijama, po ovom ili onom ključu, ali naš je put – put u Brisel”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!