Delegacija BiH na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a: Razgovarano o politici “otvorenih vrata”

Vijesti 08. okt 202313:20 0 komentara
F.Z./N1

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Kopenhagenu učestvovali su na sjednici Političkog komiteta PS NATO-a i održali sastanak sa delegacijom Sabora Republike Hrvatske.

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović i zamjenici predsjedavajućeg delegacije Marina Pendeš i Obren Petrović učestvovali su na dvodnevnoj sjednici Političkog komiteta PS NATO-a, koja je, uokviru 69. godišnjeg zasjedanja PS NATO-a, održana u Kopenhagenu.

Članovi Političkog komiteta PS NATO-a raspravljali su o temi “Budućnost NATO-ove politike otvorenih vrata”. Izvjestilac PS NATO-a o ovoj temi Audronius Azubalis u svom uvodnom izlaganju naglasio je da bi članstvo u NATO-u sadašnjih kandidata dodatno proširilo područje demokratije i stabilnosti u Evropi.

Kako je kazao, NATO politika “otvorenih vrata” predstavlja fleksibilan politički instrument u okviru kojeg NATO saveznici treba da pokažu odlučnost i donesu odluke o članstvu Bosne i Hercegovine, Moldavije, Gruzije i Ukrajine kada se ispune potrebni uslovi i kada se zemlje kandidati odluče za takve odluke.

Kad je o Bosni i Hercegovini riječ, parlamentarci iz država članica NATO-a pozvali su na nastavak dodatne prilagođene podrške, ali i naglasili da je na bh. političarima da ojačaju unutrašnju koheziju zemlje i unaprijede reforme, ukoliko žele da članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u postane stvarnost.

S tim u vezi, rečeno je da se očekuje napredak u funkcionisanju institucija BiH, unapređenje reformi u sektorima odbrane, privrede, vladavine prava i borbe protiv korupcije. Takođe je pozdravljena odluka sa madridskog samita NATO-a, na kome je odlučeno da se ojača prilagođena politička i praktična podrška BiH kroz dogovoreni paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

Delegacija PS BiH u PS NATO-a sastala se i sa delegacijom Sabora Republike Hrvatske u PS NATO-a, u kojoj su bili predsjedavajući delegacije Ante Bačić i član delegacije Dario Hrebak. Članovi Delegacije Sabora Hrvatske snažno su podržali politiku “otvorenih vrata” NATO-a, naglašavajući da se podrška i pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovine ne dovodi u pitanje, te apelujući da to da sva otvorena unutrašnja pitanja rješavaju bh. političari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!