Denijal Jegić: Na djelu etničko čišćenje Palestinaca

Vijesti 13. maj 202111:06 > 12:46 3 komentara

Denijal Jegić, autor i istraživač na Libansko-američkom Univerzitetu, koji u fokusu ima položaj Palestine, posebno u medijima, rekao je da su dešavanja u pojasu Gaze i sukobi koji se tamo dešavaju zapravo dio kontinuiranog etničkog čišćenja koje traje sedam decenija i više. Jegić je rekao i to da ne postoje svjetske institucije koje bi branile Palestince dok izrael svakodnevno krši međunarodno humanitarno pravo.

“Mislim da je ova eskalacija pokazala neke nove dinamike. Tu je oštar odgovor palestinskog otpora. Vidimo nove dinamike u Izraelu, a to je dio kontinuiteta agresije koju Palestinci osjećaju svakodnevno. Bilo je pitanje vremena kada će doći do još jedne eskalacije”, rekao je Jegić u uvodu.

Ako gledamo na ovaj konflikt – to je struktura koja traje 73 godine, kazao je između ostalog.

“Vidjeli smo napade u istočnom Jeruzalemu, na Palestince koji žive 54 godine pod izraelskom vojnom okupacijom. Izraelske snage su terorizale vjernike u zadnjim danima mjeseca ramazana u Al-Aksi.”

Jegić: Agresija na kršćane i muslimane Palestine

“Prije dva tjedna – izraelska vojska je spriječiila Palestince da idu u crkvu na pravoslavni Uskrs. Ti napadi na vjernike, na kršćane i muslimane su dio agresije”, rekao je Jegić gostujući u programu N1.

“Vidjeli smo u jednoj četvrti u istočnom Jerzualemu, gdje je Vrhovni sud Izraela, gdje žele istjerati Palestince iz domova. To su dijelovi etničkog čišćenja i okupacije. Želi se smanjiti broj Palestinaca, povećati broj Izraelaca na toj obali”, izjavio je Jegić.

Jegić je rekao da su u u toj četvrti su Izraelci – Jevreji s oružjem “hodali i govorili da će zapaliti Arape, smrt Arapima”.

“To je dio politike etničkog čišćenja koja je započelo 1948. godine. Stotine gradova i sela je uništeno od cionističkih snaga. Kontinuitet te politike se vodi sedam desetljeća”, poručio je u Novom danu.

Zašto se Izraelu toleriše odstupanje od međunarodnog prava?

Izrael ima dobre odnose sa SAD i EU

“Međunarodna zajednica ima veliku ulogu u tome. S jedne strane postoje brojne UN rezolucije koje osuđuju Izrael, a oni krše međunarodno humanitarno pravo. Ne postoje institucije koje bi branile Palestince”, pojasnio je.

“Agresije protiv Palestinaca su postale normalizirane, postalo je normalno da Palestinci pate, a ne postoji međunarodna intervencija. Izrael ima dobre odnose sa SAD i EU – i zemljama koje ne mogu da osude tu politiku Izraela”, konstatovao je Jegić.

Uskoro donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare