Dio javnosti u RS zgrožen Dodikovim postupcima: Živimo jadno, dosta nam je svega

Vijesti 22. dec 202113:17
Screenshot

Dio bosanskohercegovačkih Srba izražava uznemirenost zbog separatističkih poteza Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a, plašeći se novog haosa, pa čak i sukoba, dok se u isto vrijeme bore da spoje kraj s krajem u zemlji koja je još uvijek zaražena ratom 1990-ih. U razgovoru s reporterom Reutersa otvoreno su govorili o svojim najvećim brigama. Kažu, ne možemo živjeti sami.

Zabrinutost oko Dodikovih koraka da blokira rad državnih institucija BiH i napusti osjeća se u razgovorima reportera Reutersa sa stanovnicima Pala, nekadašnjeg centra srpskih separatističkih snaga tokom rata 1990-tih.

Još uvijek praćena etničkim podjelama, BiH se nalazi u najvećoj političkoj krizi od kraja rata dok nacionalist Dodik nastoji povući entitet Republiku Srpsku iz oružanih snaga, pravosuđa i poreznog sistema BiH, podsjeća se u tekstu.

U RS nije napravljeno pouzdano ispitivanje javnog mišljenja po ovom pitanju, a Srbi koji su zaposleni u javnom sektoru kojeg kontrolira Dodikova stranka odbili su da govore na ovu temu iz straha od gubitka posla.

Zbog svega toga, teško je procijeniti proporcije separatističkog raspoloženja u RS, navodi Reuters.

Oni koji rade u privatnom sektoru ili su penzionisani zgražaju se nad onim što vide kao recept za nevolju u Dodikovim postupcima.

To će biti potpuna katastrofa. Bijeda bi bila još veća. Koliko naroda bi izgubilo poslove?”, kaže Radomir Skobo, tehničar za grijanje u tržnom centru, upitan da komentira mogućnost secesije entiteta.

Mnogi stanovnici Pala su zaposleni u Sarajevu, glavnom gradu i centru drugog entiteta, Federacije BiH. Tokom 1990-ih, Sarajevo je pretrpjelo granatiranje dok je bilo okruženo srpskim nacionalističkim snagama, kojima je centar bio upravo u Palama, iznad glavnog grada.

Mnogi od nas rade u Sarajevu i mislim da ne možemo živjeti odvojeno. Mislim da je to nemoguće, ne možemo živjeti sami”, smatra Koviljka Ninković, njegovateljica za starije osobe.

Gospodin koji je u Palama prodavao vino izloženo u autu, predstavio se kao Miro, a rekao je kako separatizam ne bi donio ništa običnim Srbima koji se muče s nezaposlenošću, dubokom korupcijom i ekonomskim neprilikama.

Živimo jadno. Političari uzimaju koliko god mogu a mali ljudi ništa. Ništa nećemo dobiti secesijom. Dosta nam je svega. Jedino što nam treba je mir kako bismo nastavili i ostali u dobrom zdravlju”, dodaje.

Narod više nije raspoložen da ratuje

(Odvajanje RS od BiH) se ne može desiti sve dok se sva tri naroda ne dogovore o tome. Narod više nije raspoložen za rat, shvatili su da je to besmisleno”, naglašava 85-godišnji Cedo Bojanovic.

Nakon rata 90-ih, u kojem su život izgubili 100,000 ljudi, BiH je podijeljena na dva entiteta koji su povezani sa slabašnom centralnom vladom, koju potpomažu međunarodni mirovni diplomati kako bi potpomogli funkcionalniju državu.

Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, želi poništiti reforme i vratiti se na Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. prema kojem su sva ovlaštenja bila povjerena entitetima osim fiskalne, monetarne i vanjske politike.

U razgovoru za Reuters prošlog mjeseca, Dodik je rekao kako nije spreman žrtvovati mir da bi postigao svoje ciljeve. Prethodno je kazao da traži potpunu autonomiju RS unutar BiH, koja ne bi utjecala na teritorijalni integritet BiH.

Mirko Sarovic, lider najveće opozicione strankeu RS, SDS, kazao je za Reuters kako “Dodik nas uvlači u opasno kockanje koje nije potrebno ni RS ni BiH – jednostrane poteze koji ugrožavaju mir i sigurnost u cijeloj zemlji”.

Gordana Katana, politička analitičarka, rekla je da je Dodik ima podršku uglavnom od zaposlenih u javnom sektoru “i male grupe ekstremista”. Ali ne vjeruje kako ima podršku javnosti za “avanturu koja bi završila ratom”.

Naglasila je kako Dodik više ne posjeduje dvotrećinsku većinu u entitetskom parlamentu i stoga trenutno može donositi samo neobavezujuće deklaracije, a ne zakone koji podržavaju razdvajanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad