‘Divljanje’ influenserke na sarajevskim ulicama u fokus vratilo svakodnevni problem: “Može se iskorijeniti samo drakonskim kaznama”

N1

Svakakvih likova ima u prometu. Nekulturnih, kulturnih, talentovanih i netalentovanih, nerijetko i presporih. Svima se ima šta reći, ali najviše onim prebrzim i bahatim. Nažalost previše ih ima. Pročitaj više

Crveno svjetlo na semaforu pojedincima nije jasan pokazatelj da se zaustave. Ograničenja brzine im ne znače mnogo. Voze po svojoj volji. Ugrožavajući druge učesnike u saobraćaju, naročito pješake.

“Čovjek lijepo zanijemi. Ovo je ludost”, ističe nam građanka svoja opažanja o saobraćaju na sarajevskim ulicama.

“Mislim da bi trebalo postojati ograničenje naročito u gradu, mislim da su djeca silna, a Boga mi i odrasli.”

Posljednju predstavu bahate vožnje priredila je bh influenserka. Kroz sarajevsko naselje vozila je brzinom 108 km na čas gdje je ograničenje 60. I sve je to dokumentovala na društvenim mrežama. Zastupnica u Skupštini KS, Sanela Klarić kaže da je to javni šamar svima.

“Otvoreno hvaljenje nesavjesnom vožnjom javni je šamar i ponižavanje i građana, ali i policije. Očigledno je da snimanje i objavljivanje samog sebe u prekršaju govori da ne postoji strah od sankcije”, primjetila je Klarić.

No, sankcije su uslijedile. Novčana kazna od 400KM, oduzimanje vozačke dozvole. Ministar unutrašnjih poslova kantona Sarajevo Admir Katica navodi da je nedopustivo što saobraćaj za mlade predstavlja određenu vrstu ‘egzibicionizma’, te da su potrebne značajnije sankcije.

“Naša policija postupa u skladu sa smjernicama za poboljšanje sigurnosti saobraćaja u KS, prisutna je na cestama u KS, stalno djelujemo preventivno i represivno prema vozačima. Neophodno nam je da se izmijene saobraćajni propisi posebno sankcije, posebno za bahatu, obijesnu vožnju, smatramo da bismo pod tim uslovima bili još efikasniji”, rekao je Katica za N1.

No, nije pomenuta influenserka začetnica divljanja na bh cestama. Mnogo je onih koji u bahatom vožnjom usmrtili ili ugrozili nevine osobe. Simptomatično je što su takvi vozači mahom mladi ljudi. Penzionisani policajac, Dragan Mioković, kaže da su svi oni koji u gradu voze 100 km/ na čas, ustvari potencijalne ubice.

“Ne ubijaju auta, ni golf 2 ni porše, ubija onaj ko vozi recimo 108 km/h po gradu. Ta vrsta bahatosti to je nešto što treba i što se može iskorijeniti isključivo drakonskim kaznama i sankcijama. Ono što ja vidim kao dodatni problem je što ovakve stvari uglavnom rade mladi ljudi. I to pokazuje tu jednu agresivnost koja se kod mladih ljudi ne manifestuje samo kroz brzu vožnju, nego kroz puno raznih stvari kojima svjedočimo”, naglasio je.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad