“Dodik se plaši, bolji odnos između Bošnjaka i Hrvata u FBiH ne idu mu u korist”

Vijesti 27. jun 202318:28 4 komentara

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, kazao je kako su na Zapadu navikli na izjave Milorada Dodika i njegov show te da na njih ne treba reagirati. To radi sve, istakao je, jer je izgubio radikalne partnere onda kada je Federacija BiH porfunkcionirala te da mu poboljšani odnosi Bošnjaka i Hrvata ne idu u korist. Kazao je i to kako ne vjeruje da će NSRS donijeti odluku o Ustavnom sudu BiH i poručio: "Svako ko je u tom Parlamentu mora biti svjestan da se radi o njegovoj glavi."

“Tresla se brda, rodio se miš”

Kakva je “klima” u BiH?

Zadovoljni smo jer nakon onog statusa quo u kojem je bila, BiH i sada FBiH ima funkcionalne institucije. Dobijamo nadu da konačno možemo krenuti s realizacijom onog obećanja koje smo dali, a to je kandidatski status.

Kako komentirate sjednicu NSRS o Ustavnom sudu BiH?

Mi smo već dugo navikli na izjave Dodika koje nas uvijek postavljaju u situaciju da će se ‘sada raspasti BiH’, da će ‘doći do rata’ itd. Da se mora biti oprezan – mora.

Ne shavataju Dodika ozbiljno na Zapadu kada radi te poteze?

Dodik je uvijek tema na neki način. Meni to osobno smeta.

Postoji li neki prećutni dogovor da Dodik negdje zna da šta god da kaže da Brisel to neće shvatiti ozbiljno i da neće ništa poduzeti?

Mi dugo pratimo situaciju u BiH i Dodika. Dodik je često gromoglasno najavljivao različite poteze od kojih je bilo “treslo se brdo, rodio se miš”. Mi moramo biti ozbiljni i oprezni jer je situacija konfliktna i u regijii globalna. Na drugoj strani mi je jako bitno da se na zdržavamo na Dodiku i njegovim izjavama nego krenemo putem EU.

“Dodik uvodi diktaturu”

Dodik najavio zatvor za one koji budu provodili odluke Ustavnog suda BiH u RS?

Takve odluke su protuustavne. Nadam se da je toj Skupštini jasno da Dodik na taj način uvodi diktaturu. Ko god mu se suprotstavi i on to uvede je diktatura. Treba spustiti loptu ne prereagirati i pustiti prije svega neka donesu odluku pa ćemo dalje razgovarati. Ne vjerujem u tu odluku jer svaki ko je u tom parlamentu mora biti svjestan da se radi o njegovoj glavi.

Bećirović je pozvao Schmidta da smijeni Dodika ili se povuče iz BiH.

Što se tiče Bećirovića, treba spustiti malo loptu i pričekati što će uopće Skupština zaključiti pa onda možemo poduzimati mjere.

“Funkcionalna FBiH je problem za Dodika”

Rezolucija Bundstaga navodi da su akcije Dodika i Čovića osimšljene da unište državu i dom raznolikog stanovništva, a sada su dio vlasti koji treba ovu zemlju približiti EU?

Što se tiče naše rezolucije, ono što je napomenuto držim se toga, pri čemu meni fali bošnjački radikalizam jer mi u BiH imamo problem s tri radikalne struje. Što se tiče Schmidta, ne bih preporučio da na osnovu teških izjava koje je u prošlosti davao da se reagira i da stalno skačemo preko svakog štapića koji Dodik drži. Ovo je postao njegov cirkus i na nama je hoćemo li po njegovom cirkusu igrati ili ne. Ovo je zemlja koja ima jasan ustav, strukture, svoje institucije, vlade koje su legitimirane kroz volju naroda. Bavimo se poslom za ono što nas je narod birao na Dodicima i skačemo preko štapića koje su nam postavljali godinama prije.

Dodik je u svom uvodnom obraćanju najavio i naredne korake, napominjući da će on biti taj koji će predložiti i suspenziju Suda i Tužilaštva BiH, kao i zabranu djelovanja SIPA-e?

Dodik ima problem jer ima sada funkcionalnu državu i u njegovom dijelu BiH. RS ima svoje institucije i ona će se morati pobrinuti kroz sudstvo i institucije oko svojih kriminalaca. BiH je trebala već dugo biti u EU da su političke strukture iz prošlosti to htjele pa i Dodik. Oni se plaše funkcionalne države i ulaska u EU. Ti radikali će učiniti sve da se ne uđe u EU. Njih je na sve tri strane među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima koji ne žele ni po koju cijenu da se uspostavi funkcionalna država. Radikalima ne vjerujem. Ovom zemljom vladaju demokrate.

Šta je Dodik?

On je radikal. Poanta je da se Dodik plaši funkcionalne države. Dobio je izbore koji su upitni. Ali se promijenilo nešto što njemu ne ideu korist, a to je funkcionalnost FBiH i poboljšani odnos između Bošnjaka i Hrvata koji je bio neophodan da se krene dalje. Više nema partnere među radikalima koje je do sada imao. Fale mu ti partneri i jako je bitno da se na njega ne reagira jer je do sada tako zabavljao sve tri strane. Dodik živi od javnosti koja ga hrani i pomaže, on točno zna koji show kada treba da napravi. (Putin mu dao nagradu) Putin se hvata za svaku slamku, jadna je država koja treba Dodika da bi svoju reputaciju jačala. Srbi u RS najviše ispaštaju. Oni će biti svjesni onda kada se ne bude bavili Dodikom već vitalnim pitanjima. Kada vide da će u FBiH profunkcionirati sustav, pravna država i krenuti naprijed, pitat će jednog dana Dodika zašto to kod nas ne funkcionira.

Razumijete taktiku Trojke?

Apsolutno. Ne radi se o Trojci nego je do sada bio sustav takav u kojem su Čović, Izetbegović i Dodik igrali igru na principu zaštite interesa svojih naroda, a iza kulisa su surađivali i izgradili sustav koji je samo njima odgovarao. Sada se taj sustav urušava. Ne mogu se preko noći sve strukture promijeniti, a narod je odlučio ko će ih predstavljati. Nažalost, narod se bavio Schmidtom umjesto temama.

“Čović se utišao”

Kako ocjenjujete Dragana Čovića nakon izbora?

Mislim da se dosta utišao. Drugo, više nije taj partner na kojeg se Dodik može osloniti. To je već veliki uspjeh. Dragan Čović i njegove strukture su shvatile da moraju biti kooperativne s političkim strukturama FBiH. Da to nije neka velika ljubav, to je svima jasno, ali i svima je bilo jasno da je bilo nemoguće dalje s onim kako je bilo do sada u FBiH. FBiH vidim kao pokretač normalizacije u BiH jer će sada i RS morati prihvatiti činjenice da mora surađivati, što Dodiku smeta.

Plaši li se Čović EU i je li on radikal?

To ne mogu jasno definirati. Dodik uzdiže radikale, Čović se povukao. U tom momentu kada je Čović kooperativna sa demokratskim strukturama očigledno da je promijenio mišljenje i shvatio da ne može više. Ima interese koji su možda prenacionalno orijentirani, ali je bio kooperativan za Vladu FBiH i vodi dijalog i sada ga se ne može staviti u koš sa radikalima.

Nije se ogradio od izjave Daria Kordića.

Moja osobna reakcija je bila da je satana sa krunicom jer sam vjernik. Zašto oni nisu javno osudili, to morate s njima razgovarati. Sigurno je trebao i žao mi je što nije. To je nešto grozno što je taj čovjek učinio i puno strašnije je kada neko napravi grešku i to odležao njega ne oslobađa od krivnje, a on tu krivnju očito nije prihvatio. To je strašan čin. Mogu vam jedno garantirati, velika većina Hrvata pa i iz HDZ-a to osuđuje.

Izborni zakon?

Izborni zakon treba uskladiti i to unutar BiH, nisam za nametanje rješenja izvana.

Podržavate li dosadašnje aktivnosti Schmidta?

Što se rezultat tiče, on je omogućio izbore, da se uspostavi vlada i dao je legitimitet parlamentu kao najvišem demokratskom organu i volji građana.

Radi li više u korist HDZ i ima li više veze sa Zagrebom, kako govore?

To je apsurd. On radi u interesu naroda, ljudi i građana BiH, svih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare