Dodik sukob u Gazi “poredio” sa BiH: Pomalo podsjeća na našu situaciju, zgurani smo nečijom voljom u jedan prostor

Vijesti 30. okt 202314:20 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se danas novinarima u Banja Luci, te komentarisao sukob na Bliskom istoku, ali i posljednje izjave federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isake kojeg je i vrijeđao.

Tokom skupa u Zenici, u znak podrške Palestini, ministar Isak se obratio okupljenima te rekao: “Zajedno ćemo mi, ako Bog da, osloboditi našu Gazu, ali na način da ubijedimo sve one koji šute da dignu svoj glas i da one koji imaju snagu da urade ono što trebaju uraditi.” Dodik ga je zbog ove izjave nazvao “smlatom”.

“Neka proba osloboditi. Neka oslobodi mamu. To je težak trenutak koji postoji u sukobu između Izraela i Palestine, prije svega Hamasa. Ono što su učinili 7. oktobra spada u zločin koji je skrenuo pažnju cijelog svijeta”, rekao je Dodik.

Dalje navodi kako je sukob na Bliskom istoku težak trenutak, te osudio napad Hamasa od 7. oktobra navodeći kako se taj zločin ne može oprostiti.

“U tom dijelu apsolutno je opravdana aktivnost Izraela da želi i mora da se brani. To niko nije sporio. Ali, jednako tako su potresne slike stradale djece u Palestini. Kao čovjek jedino očekujem da će to prestati, da će oni uspjeti da nađu neki dogovor uz asistenciju moćnih i najvažnijih zemalja svijeta. Ali, ono što vidim razlikuje se od prethodnih situacija. Amerika polako sebe diskvalifikuje iz bilo kakve mogućnosti da bude zemlja koja će posredovati i okupiti zaraćene strane jer se svrstava na jednu stranu, kao što se svrstala na stranu Ukrajine. Tako je ovaj put na strani Izraela. Vidjeli smo već reakcije arapskog i islamskog svijeta na to pitanje. Dakle, sve to usložnjava probleme koji su veoma teški. Mislim da svaka vrsta navijačkog odnosa, osim želje da taj sukob što prije u tom ratnom ili vojnom pogledu prestane, mislim da sve što prevazilazi to, da nije fer i korektno. Treba prestati, vratiti se mogućim pregovorima. Kada već 50-60 godina ljudi ne mogu da nađu zajednički jezik i kad ne mogu da dogovore bilo šta što bi bilo održivo. Pomalo podsjeća i na našu situaciju ovdje i mi smo zgurani nečijom voljom u jedan prostor koji nema perspektivu da funkcioniše kao država”, rekao je Dodik.

Dodao je dodao kako vjeruje da će se ovdje uspjeti održati mir.

“Amerikanci su davno odlučili da centralizuju BiH, a da Republiku Srpsku ostave praznom protokolarnom ljušturom. To je ono protiv čega se mi borimo. Borimo se za Ustav BiH. Ali, kako ste vidjeli iz pojedinih izjava međunarodnih predstavnika u Sarajevu, smatraju da mi to ne razumijemo, kako nije stvar slova Dejtona, nego da je to proces. E, taj proces mi nismo potpisali. Niko iz RSepublike Srpske, niti Srbije nije potpisao proces, on je potpisao ugovor. A u tom ugovoru jasno stoji šta piše. Slovo Dejtonskog sporazuma i dalje ostaje naš cilj. Ukoliko to nije moguće, Republika Srpska mora naći načina kako da nastavi svoju egzistenciju”, rekao je Dodik.

Komentarisao je i svoje posljednje izjave o “ujedinjenju Srba na Balkanu”.

“Duboko mislim da srpski narod ima pravo na svoju jedinstvenu državu na Balkanu. Nakon nekoliko vijekova pod Turskom vladavinom, Britanija nije dozvolila Srbima da organizuju svoju državu”, rekao je Dodik.

Zatim je poručio kako će se “vratiti izvornom Dejtonu ili će se okrenuti samostalnosti”.

“BiH nema budućnosti, bio Dodik na njenom čelu ili ne”, naveo je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!