Dodik u Rusiji: Svijet ima tri lidera – Putina, Pinga i Erdogana

Vijesti 16. jun 202214:10 0 komentara
Twitter/SNSD

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se BiH nije pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji jer "Republika Srpska to nije dozvolila". Govorio je o ratu u Ukrajini, ali i izjavio kako svijet danas ima tri lidera - predsjednike Rusije, Kine i Turske.

“Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava”, rekao je Dodik dodavši da je na Forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske, piše RTRS.

Dodik je rekao da “BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta”.

Kazao je kako se svijet nalazi u ozbiljnoj krizi koja traži ozbiljne analize, te da postoji veoma visok stepen nepovjerenja na globalnom nivou.

“Samo za naivne djeluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo”, rekao je Dodik.

Optužio je Zapad da nikada nije prestao ići prema Istoku niti odustao od namjere da ovlada resursima Rusije. Dodao je i da se “sukob u Ukrajini vodi do posljednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima”.

Prema njegovom mišljenju, svijet danas ima tri lidera – predsjednike Rusije, Kine i Turske – Vladimira Putina, Si Đi Pinga i Redžepa Tajipa Erdogana.

On je poručio da bi sukob u Ukrajini trebalo što prije da bude okončan.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom “Nove mogućnosti u novom svijetu”, učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Mriko Šarović, lider SDS-a, kazao je za N1 kako je pozadina Dodikove posjete Putinu pokušaj da povrati izgubljene poene u javnosti i na ovaj način popravi poljuljani rejting.

“Milorad Dodik bi se sastao s crnim đavolom ako bi mu to pomoglo da on i njegova partija bolje prođu na izborima”, kazao je Šarović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!