Dodik zbog rezolucije o Srebrenici vrijeđao “Schmidtove Srbe”

Vijesti 20. maj 202416:09 1 komentar
Srebrenica - Milorad Dodik
Srebrenica - Milorad Dodik

Lider SNSD-a i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kritikovao je danas lidere opozicije u RS-u što se "nijednom rječju" nisu suprotstavili rezoluciji o genocidu u Srebrenici kojom se, kako je kazao, iako se to nigdje u tekstu dokumenta ne navodi, želi srpski narod moralno i politički diskvalifikovati.

Dodik je pored kritika i vrijeđao opozicione lidere Milana Miličevića, Branislava Borenovića, Jelenu Trivić i Nebojšu Vukanovića govoreći da oni “nisu Srbi u nacionalnom smislu” i da su oni “Schmidtovi Srbi”.

“Vidljivo da ove četiri partije nisu nijednom riječju od pojave ove inicijative rekli nešto u funkciju odbrane RS-a i prava srpskog naroda da izbjegne jednu od najsramnijih moralnih i političkih kvalifikacija. Oni su nestali. Njihov sramni odnos prema tom pitanju je vidljiv. Oni su prihvatili podaništvo Schmidtu i ‘političkom Sarajevu’. Kao što postoje ‘Kurtijevi Srbi’ tako postoje i ‘Schmidtovi Srbi’. Oni nisu Srbi u nacionalnom smislu”, ocijenio je entitetski predsjednik.

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici će dodatno usložniti situaciju u Bosni i Hercegovini, dodao je Dodik zaključivši kako će nakon toga biti “onemogućeno bilo kakvo zajedničko dogovaranje i djelovanje” imajući u vidu da su “na drugoj strani oni koji su pokrenuli to kvalifikovanje srpskog naroda”.

Podsjećamo, suprotno Dodikovim tvrdnjama u UN-ovoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici jer se nigdje ne spominje ni kolektivna odgovornost niti Srbija. Rezoluciju o genocidu u Srebrenici možete pročitati ovdje, a o njenom sadržaju govorio je i američki ambasador Michael Murphy u Pressingu koji je naveo kako svi oni koji tvrde da se nešto tako navodi u rezoluciji – laže.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare