Dogs Trust u Mostaru: Riješiti problem pasa lutalica

Vijesti 10. jun 202317:42 1 komentar

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u Mostaru upriličilo je druženje vlasnika pasa s ciljem podizanja svijesti o odgovornom odnosu prema psima, udomljavanju, jer je neodgovornost kako su proučili iz ove Fondacije glavni razlog zbog kojeg su psi na ulici. Poseban fokus njihovog rada jeste pomaganje lokalnim zajednicama i vlastima da sistemski na održiv način riješe problem pasa lutalica.

Labradorica Maša, stara nešto više od godinu dana sa vlasnicom Tanjom stigla je na druženje pasa. Druželjubiva, razigrana, odana, riječi su kojima Tanja opisuje svog ljubimca, no žalosti je što u Mostaru nema adekvatnog postora na kojem njen pas može slobodno boraviti.

“Mi se u Mostaru susrećemo s problemom postora na koji možemo odvesti pse , a da se ne brinemo je li ne poštujemo neko pravilo, propis. Bilo je obećanja i nadam se da će Gradske vlasti to i održati, da ćemo dobiti makar jedan park za pse gdje se oni mogu družiti, slobodno igrati jer ga nemamo”, Tanja Mićević-Đurić, vlasnica psa.

Druženju je prisustvovao i ruski kraljevski doberman, osvajač državnih i međunarodnih izložbi.No za ovakve pse uglavnom se kaže njegova vlasnica, vežu predrasude, da su agresivniji i da nisu dobro društvo za mališane.

“Jer tu imaju već neko predispoziciju koja je postavljena ‘to je veliki pas, on će ugristi’ i događa se situacija da mi vlasnicivelikih pasa nemamo prostora da pustimo naše pse bez povodnika, dok vlasnici manjih pasa imaju tu mogućnost”, Katarina Vištica.

A dok čekaju na prostor, naredne godine moći će obučiti svog psa lijepom ponašanju, zahvaljujući školi za pse, koju Dogs Trust dovodi u Mostar. Riječ je o Fondaciji koja od 2012. godine u BiH pruža značajnu praktičnu i finansijsku, te tehničku i savjetodavnu pomoć , kako bi lokalne vlasti mogle osigurati dosljedno provođenje zakona, te trajno riješiti problem napuštenih pasa.

“Što se može uraditi ako smo pse koji su već na ulici obradili sterilizacijom, vakcinacijom, čišćenjem parazita što je jako bitno jer se zaustavlja njihova dalja reprodukcija i jer su psi onda zdraviji. Uglavnom su ti psi socijalizirani, oni koji se mogu zbrinuti nadamo se da se za njih može osigurati udomljavanje”, kaže Sanja Bianculli, Službenica za odnose s javnošću i marketing Predstavništva.

Drugi važan element je, tvrdi, odgovorno vlasništvo,koje dovodi do konačnog cilja, a to je da psi više ne budu napušteni, sami i nezbrinuti na ulici.

“Jer ljudi kad nabavljaju psa trebaju razmisliti imaju li resurse , ljubav , vrijeme koje će trebati dugoročno posvetiti tom ljubimcu, pa ga onda napuste, ili ga nisu adekvatno obučili ili shvate da jednostavno nemaju vremena i tako ti psi završavaju na ulici”, Sanja Bianculli, Službenica za odnose s javnošću i marketing Predstavništva.

Izložba fotografija, nagradno izvlačenje, radionice za djecu i još mnogo toga danas je organizovano za sve vlasnike i ljubitelje pasa koji su se mogli besplatno kosultovati sa veterinarom, te edukovati o govoru tijela pasa ali i o tome kako da djeca s njima budu sigurna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare