Dok se u Bosni bore sa snijegom, u Mostaru se kafa pije u baštama

Vijesti 25. jan 202312:06 > 12:22 1 komentar
N1

I dok je snijeg u Bosni prouzrokovao velike probleme, posebno se to odnosi na putne komunikacije, u Hercegovini, osim na nekoliko planina, snijega nema godinama.

Od 2012. godine kada je snijeg bukvalno zatrpao cijelu državu, Mostarci za snijeg ne znaju. Danas je januraski dan u gradu na Neretvi pravi proljetni. Građani kafe ispijaju u baštama kafića, a ne nedostaje i šetača.

Nekim građanima to ne smeta. Kažu da su navikli da snijega skoro nikako nema, da im je sve lakše, a i jeftinije se grijati.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Ne pamtim u životu da je dva puta pao u gradu. Ja sam u tenama cijelu zimu. Nekada kada moram do Sarajeva u ovom periodu, nije mi svejedno. Lijepo nam je ovako”, kaže jedan stariji građanin Mostara.

Oni nešto mlađi kažu da bi voljeli da imaju snijeg u gradu da ne moraju ići na okolne planine i učestvovati u velikim gužvama.

“Meni je zbog djece više žao. Vole snijeg a nemamo ga. Dok ih obučem, spremim i odem na Ruište gdje ima snijega, to je proces. Onada su gore velike gužve, ali šta da se radi. Ode se do Bosne pa se onda izigraju. Volim ja ovo naše sunce, pa gdje ovo ima”, kaže roditelj dva dječaka.

Kako nam prognoze kažu, Mostar neće vidjeti snijega ni ove godine, ali je to za one koji žele izbjeći snijeg i maglu idealno mjesto za provesti vikend u ovom zimskom periodu.

F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare