Doktorica upozorila roditelje na karakteristike morbila: Jedno dijete može zaraziti i do 18 drugih

N1

U Sarajevu potvrđena tri slučaja oboljelih od morbila. Sva djeca su pod kontrolom, epidemilozi vrše nadzor za eventualne dalje slučajeve. O važnosti vakcinacije, kao i o karakteristikama bolesti razgovarali smo sa sa doktoricom Melihom Hadžović - Čengić, infektologinjom.

Stručnjaci iz Tuzlanskog kantona već sedmicama upozoravaju na opasnost koja prijeti od morbila. U nekoliko gradova ovog kantona proglašena je i epidemija, a liječnici su stava “da je to tek početak”.

Doktorica Hadžović – Čengić naglašava da je situacija dodatno usložnjena zbog činjenice da je u kruženju, pored morbila, još jedna od bolesti koja lako napada djecu – veliki kašalj.

“Ono što mogu reći jeste da su dvije bolesti trenutno dječije. To su prvo morbili. Nekako cijela regija je počela da govori o morbilima. Svakih četiri do pet godina, otprilike, izbijaju epidemije. S tim da, naravno, u našim područjima gdje stopa vakciniranosti manja, moramo biti oprezniji i očekujemo veći broj oboljelih od morbila. Međutim, istovremeno, mogu reći već od decembra, mi imamo tihu bolest, to je veliki kašalj. Imali smo već šest beba u dobi do tri i po mjeseca hospitaliziranih na infektivnoj klinici, koja isto, vjerujte, predstavlja veliki problem za roditelje. Vrlo, da kažem, vrlo izražajna klinička slika”, kazala je.

No, zašto je širenje morbila naročito zabrinjavajuće?

“Morbili su virusna bolest i ono što nas čini ustvari da puno razgovaramo je visoko kontagiozna, znači visoko zarazna. Zaraznost morbila, odnosno ospica, je i do 97%. Čak literatura kaže da jedno dijete koje je oboljelo od ospica u nekom zatvorenom prostoru može zaraziti do 18. drugih djece. Samim tim ta ekvivalencija morbilima, koliki je stepen kontagioznosti i zaraznosti, je nešto o čemu treba razmišljati. Druga stvar, ono što se javlja kao bolest čini ih vrlo specifičnim. Kao kod virusnih bolesti – imate prvo inkubacijski period koji traje do 10 dana. To je period kontakta sa morbilima. Vi ste došli u inkubaciju bez ikakvih simptoma i praktično pred kraj tog inkubacijskog perioda kad ste najzarazniji, odnosno pacijent je najzarazniji, bude bez ikakvog simptoma”, kazala je doktorica.

Drugim riječima, kako doktorica napominje, kada je zaraznost najveća, simptomi su blagi i skoro neprimjetni.

Opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!