Dom naroda PSBiH danas o plaćama, akcizama, PDV-u, sukobu interesa…

Vijesti 24. mar 202208:03 0 komentara
N1

Za danas je zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa povećanje plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima.

Predlagači ovog zakona u Predstavničkom domu bili su poslanici HDZ-a BiH, koji su naveli da se predloženim zakonom predviđa povećanje plaća za više od 18.000 zaposlenih. Dodaju da ovaj zakonski prijedlog donosi povećanje od 100 do 140 KM najugroženijim kategorijama obuhvaćenim Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Pojašnjavaju da se izmjenom određenih koeficijenata kroz zakon povećava plaća za sve djelatne vojne osobe, policijske i državne službenike koji trenutno imaju mjesečna primanja manja od 1.500 KM.

Dom naroda bi trebao razmatrati i zahtjev Predstavničkog doma PSBiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (P.Z.E.I), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se namjerava poboljšati integritet i omogućiti efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Prijedlog zakona zasnovan je na principima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, principu dvostepenosti pri odlučivanju i principu odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji je predložio Predstavnički dom.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera, oružje.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Precizirano je da se odredbe zakona primjenjuju šest mjeseci od dana stupanja na snagu, a po isteku tog roka Vijeće ministara BiH može svojom odlukom produžiti njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Pred delegatima bi se, između ostalog, trebali naći i izvještaji komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o carinskim prekršajima BiH po hitnom postupku, kao i o Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH te o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. godinu i Programskom i Finansijskom planu za 2021. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!