Domić za N1: Bez HDZ-a teško, bez SDA gotovo nemoguće

Vijesti 05. mar 202312:14 2 komentara
Bojan Domić (Fena)

Srednjobosanski kanton na zahtjev SDA čeka formiranje vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, kaže za N1 HDZ-ov Bojan Domić. Dodaje da u ovom kantonu postoji saradnja dvije stranke, te da je bez njegove političke partije teško formirati vlast, dok je bez SDA gotovo nemoguće.

“Po Ustavu 2/3 čine većinu za izvršnu vlast, da bi se formirala nova Vlada potrebno je 20 od 30 zastupnika. SDA ima 11, nemoguće je ako ostanu kompaktni, ako ne bude izlazaka i prelazaka nemoguće je izbjeći SDA, HDZ ima devet, tako da je matematičko gledano izvjesno da će te dvije stranke fomirati vlast”, zaključio je.

Domić kaže da stranke u Srednjobosanskom kantonu funkcionišu, te da vjeruju da će u budućem periodu biti dio koalicijske većine.

“Mi smo više puta razgovarali oko formiranja Vlade, SDA traži, a mi to poštujemo, a to je da se prvo vlast formira na federalnom nivou, jer su oni uvjereni da će biti dio vlasti u Federaciji. Oni to gledaju kao dio šireg i većeg paketa”, rekao je Domić za N1.

Na pitanje da li je moguće formirati vlast u SBK bez HDZ-a, Domić kaže – jako teško, iako je matematički moguće, u taj scenarij ne vjeruje.

“Jako teško, gotovo nemoguće, ako znamo da je HDZ jako važan faktor na razinama višim, ako imamo da smo najbolji koalicioni partner na višim razinama. Tehnički, matematički da, ali ne znam kakva bi ta Vlada izgledala, morale bi se desiti tektonske promjene i u Federaciji, i na nivou Vijeća ministara”, rekao je sagovornik N1.

Formiranje vlasti na nižim nivoima za Face TV komentarisao je i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, poručujući upravo da u kantonu iz koga dolazi, Srednjobosanskom, ali i HNK nije moguće formirati vlast bez SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare