Dr. Jurić: Crne brojke u BiH su realni scenarij koji nikoga nije iznenadio

Vijesti 23. sep 202117:15 > 20:25
N1

Crne brojke u BiH su realni scenarij koji nikoga nije iznenadio, a struka je na to upozoravala. Ulazimo u crvenu zonu, ali situacija će se popraviti, kazala je za N1 epidemiologinja dr. Andrea Jurić.

“To se događa, ali nije svugdje ista situacija. Pored 4. vala imate naše kantone gdje imate manje ili više dobru ili lošu situaicju. U ZHK smo u silaznoj putanji transmisije u zajednici. U posljednja 24 sata imali 16 slučajeva, a 34 oporavljena. Ali postoje veliki gradova kao Sarajevo gdje pandemija ide prema gore i onda je očekivati u narednom periodu da će brojevi rasti dok ne dođe do ravnog dijela i dok se broj zaraženih ne ustali. Onda će krenuti u silazak četvrti val”, kazala je Jurić u Danu uživo.

Govoreći o informaciji da je BiH stavljena na EU listu rizičnih zemalja, kazala je kako je to realna situacija.

“Ulazimo u crvenu zonu, ali doći će vrijeme kada ćemo opet biti u narednoj fazi. Ne bih svaćala to alarmantno, situacija će se popraviti. Tada će nas, nadam se, vratiti u naš prethodni status”, kazala je.

Kada je u pitanju delta soj, kazala je kako je on postigao sve uvjete za ubrzano širenje, ali da je sada virus u blažem obliku.

“Svaki virus nastoji mutirati da se što lakše i brže širi, ali u prirodi virusa je da se razvije da bude blaži oblik s većim obuhvatom domaćina. Nadamo se da ćemo, pored toga što je delta virus postigao da je zarazniji, vidjeti da ipak budu blaže kliničke slike. Za sada nemamo pouzdanih znanstvenih dokaza za to”, dodala je.

Govoreći o cijepljenju, istakla je kako je uvijek naglašavano da cjepivo nije stopostotna zaštita od obolijevanja, ali da daje veliku vjerovatnoću da nećemo oboliti ili da, ako obolimo, nećemo završiti s teškim simptomima i smrtnih ishodom.

“Situacija je trenutno loša, ali sada znamo dosta stvari koje ranije nismo znali o ponašanju virusa i kako sebe zaštiti. Ali treba imati na umu da sprečavanje bolesti nije samo imunuzacija, iako je prva mjera, već je i jačanje imuniteta, pranje ruku, nošenje maske, izbjegavanje gužve, održavanje distance i na svim tim mjerama treba insistirati”, naglasila je.

O povećanom broju zaraze među djecom, kazala je da je to očekivano jer je počela školska godina po klasičnom sistemu. Jurić je navela kako je ohrabrujuće da nema težih kliničkih slika u dobnoj skupini do 15 godina.

Na pitanje da li BiH treba sitmulisati cijepljenje kao pto su to radile zemlje regije ili svijeta, Jurić je odgovorila:

“Stimulacija je kada hoćete da se osoba odrekne nečega i dajete joj neku kompenzaciju u vidu stimulacije. Ne vidim zašto bi se ikoga trebalo sitmulirati da odabere život umjesto ugrožavanja zdravlja i eventualnog smrntog ishoda. Mislim da je svako dovoljno zreo i pametan”.

Poručila je kako svi trebaju poštivati mjere, a da inspekcije imaju jednak tretman prema svima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad