Dragana Gajić koja je pokušala da spasi nesretnog Medu: Danima ne jedem i ne spavam, čak mi i prijete

Vijesti 28. sep 202421:23 0 komentara

Ubistvo psa Mede u Istočnom Sarajevu, posljednji je u nizu slučajeva brutalnog nasilja nad životinjama u BiH. Zbog toga su građani Sarajeva, u velikom broju, uz brojna udruženja za zaštitu životinja, izašli na ulice Sarajeva kako bi tražili izmjene postojećeg zakona i pooštravanje kazni za počinioce. Posebno je važno podići svijest o ovom problemu, koji za mnoge postaje samo jedna u nizu tema koje guraju pod tepih.

Na protestima uplašene okice, nevjerica, strah od gužve, preovladavaju kod umiljatih krznenih životinja. Osjećaju da su izgubile nekog svog.

Posljednji slučaj svirepog ubistva psa Mede, u Istočnom Sarajevu, alarmirao je veliki broj građana i udruženja za zaštitu životinja da izađu na ulice Sarajeva i progovore u ime onih koji to ne mogu. Podsjećamo, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu odredilo je Aleksandru Matiću iz Istočnog Sarajeva jednomjesečni pritvor nakon što je upucao psa Medu, koji je preminuo, nakon što ga je zavezanog za traktor, u ranjenom stanju, vukao po ulici, uz namjeru da ga živog zakopa.

Traumatsko iskustvo

Dragana Gajić, koja je pokušala da spasi nesrećnog psa, kaže da zbog traumatičnog iskustva danima ne jede i ne spava. Uz sve to, zbog svog humanog postupka izložena je prijetnjama porodice optuženog.

“U Hitnoj sam već četiri-pet puta, infuzije… Kod doktora, psihologa non-stop zbog traume i stresa. Plačem, ne mogu da jedem. Budim se noću, sanjam Medu onako kako sam ga vidjela, da ga vuče, a ja molim da pusti. To mi je bilo najgore”, govori Dragana Gajić.

Posebno zabrinjava, bešćutnost, uznemireno priča Dragana jer su mnogi imali priliku da pomognu Medi, ali nisu htjeli. Ubijen je jer je ušao u Matićevo dvorište kako bi popio malo vode. “Pravda za Medu”, “Životinje imaju prava, stop nasilju”, “Vezani za ljubav, ne za traktor”, posljednji su poziv ljudskosti koji je odzvanjao sa transparenata velikog broja okupljenih građana koji su na nasilje nad životinjama ukazali uz pratnju svojih ljubimaca.

“Došli smo pružiti podršku, ne samo Medi, nego svim životinjama na zemaljskoj kugli”, rekla je Mirjana.

Posebno saosjećaju oni koji su se već susreli s gubitkom svog psa.

Odgovorni sam vlasnik pasa, mačaka i ostalih životinja preko 43 godine. Te životinje su, nažalost, s obzirom na to da je zakazao sistem, koji se ne brine o njima, prepuštene same sebi”, kaže vlasnica jednog psa Maja Hadžismajlović.

Zbog čega okupljeni građani, zajedno s predstavnicima udruženja za zaštitu i dobrobit životinja, apeluju na izmjene Krivičnog zakona FBiH, zahtijevajući, između ostalog, strože kazne za počinioce ubistva i bilo kog oblika nasilja nad životinjama.

Koje je rješenje

“Živimo u društvu gdje je ubijanje psa postalo svakodnevnica. Naše udruženje je, u posljednje tri godine, podnijelo jako veliki broj krivičnih prijava. Mnoge su bile odbačene, radi, navodnih, nedostatka dokaza, iako nije ni pokrenuta istraga”, navodi Anda Šandal-Karić iz Udruženja “Prijatelji životinja”.

“U FBiH je kazna novčana od 30 do 500 KM, ako se ne varam, što je jako malo. Zatvorska je do šest mjeseci, dok je u RS-u do dvije godine. Po meni, i dvije godine je jako malo”, ističe Ajla Biber, organizator protesta.

Ipak i ovo rješenje je bolje od postojećeg u FBiH, zbog čega traže usklađivanje s Krivičnim zakonom Republike Srpske. No, nije to jedino na čemu treba raditi.

Okupljeni građani su ukazali na to da, pored institucionalnog odgovora koji izostaje, je veoma važno podići svijest građana o mučenju i ubijanju životinja kojih je, nažalost, u posljednje vrijeme, sve više.

“Ovo je strašno za jedno društvo zato što djeca i mladi posmatraju to i ako se to toleriše doći će do jednog desenzibiliziranjana ovakve teme, na bilo kakvo nasilje, zbog čega i postoji sve više nasilja mladima, jer sve to gledaju i vide da se nikakva reakcija ne stvara”, navodi Sanja Bianculli, Fondacije Dogs trust BiH.

Možda će Medina smrt postati opomena, ili će se, jednostavno, za par dana sve zaboraviti, kao što to inače i biva, dok svi užurbano trčimo za stvarima koje imaju materijalnu vrijednost, sve manje osvrćući se na duhovnu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!