Druga grupa od 11 državljana BiH stigla iz Gaze: “Stigla mi je porodica!”

Vijesti 20. nov 202321:20 0 komentara
N1

Druga grupa od 11 bh. državljana stigla je večeras na sarajevski aerodrom iz Gaze. Danas je u prvoj grupi stiglo 26 bh. državljana, a za N1 je govorio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković koji je dočekao i drugu grupu na aerodromu.

“Sa našeg spiska od 50, 13 je od onih s kojim su kontakti uspostavljeni i sa kojima ambasador Kovačević komunicira sa izraelskim vlastima. Ambasador Subašić, čuli ste koliko je vremena i energije potrošio. Nije lako, to su vanredne okolnosti”, kazao je Konaković.

“Sada nam je lakše, našli smo model humanitarne vize. Svim svojim raspoloživim sredstvima ćemo nastaviti da sve oni koji su građani BiH i srodnici, dovedemo mirno kući”.

Konaković je poručio da se u prihvatni centar Salakovac ide isključivo po želji.

“U Salakovac idu po svojoj želji, neki idu privatno u Sarajevo i Zenicu. Četvero od ove grupe ide u Salakovac. Od ovih 13 koji su ostali imalo smo situaciju da su vlasti izdale potvrdu za djecu a nisu za roditelje”.

“Mislim da su institucije u ovom slučaju položile ispit. Nastavit ćemo da radimo, dovest ćemo sve one koji se trebaju vratiti u BiH”, kazao je Konaković.

“Stigla je skoro cijela porodica, sestra je u Kairu na sigurnom. Koristim priliku da zahvalim svakome ko je sudjelovao u tome, BiH, Egipat, Katar i vi kao N1 televizija od prvog dana”, kazao je Salih Barawi koji je dočekao svoju porodicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad