Državljani bh. u Gazi u strahu čekaju evakuaciju dok traju raketiranja IDF-a

Vijesti 30. okt 202318:41 0 komentara
N1

U razorenoj Gazi trenutno se nalazi 18 državljana BiH, a pored njih od bh. ambasade u Kairu evakuaciju je zatražila još 21 osoba koja je u porodičnoj vezi sa našim državljanima. Nadaju se da će doživjeti evakuaciju. Iz ambasade poručuju da rade sve što je u njihovoj moći da se to čim prije i ostvari.

Samo da bombardovanje i stradanje prestane, glavna je misao državljana Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Gazi. U strahu čekaju evakuciju. Ovih dana teško je živjeti i na području Zapadne obale. Tamo sa svojom porodicom živi Bosanka Selma Nazal.

”Moja porodica je dobro, hvala Bogu. Ne treba nam ništa samo da prođe što brže i da otvore granice da se može izaći gdje. Hoćemo da izađemo ne možemo znate? Nadamo se da će se ovo završiti što brže”, kaže Selma Nazal.

Iz Palestine je i Ghasan Husni koji živi u Tuzli. Uspostaviti kontakt sa poznanicima često je neostvarena misao. Rijetko je ovih dana uspijevao u tome.

”Ovaj moj prijatelj što se čujemo ima satelit i kratko se čujemo nekad. Isključena je komunikacija i internet. Nema u Gazi komunikacija, ne može se civili zaštiti da mogu izaći spasiti ljude, ni hitna pomoć… sada ljudi su pušteni da se svako bori za sebe i ako ima žrtvi oni ih nose u bolnice”, kaže Ghassan Husni.

Mnogi od njih ne prežive. Majed Maarouf saznao je da je do sada pet članova njegove familije poginulo. Svakodnevno zove i traga za informacijama. Kontaktirao je i bh državljane.

”Imao sam kontakt sa njima prije četiri dana. Nadam se da su dobro. Jedan dio njih se nalazi kod graničnog prelaza, dvojica iz Zenice koji su Palestinci su tu, nadam se da su dobro, ali koliko mogu biti dobro kada je ovako to je pravo pitanje”, rekao je Majed Maarouf, Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

”Ovdje se radi o 18 državljana BiH, ostali su u bliskoj vezi sa državljanima BiH i oni po tom osnovu apliciraju. Upravo sam dobio poruke iz ministarstva vanjskih poslova Egipta u kojima se vidi da možda postoji neki nagovještaj da bi se evakuacija mogla desiti relativno brzo”, dodaje Sabit Subašić, ambasador BiH u Kairu.

U toj nadi žive civili u Gazi gledajući stravične prizore. U Bosni i Hercegovini u međuvremenu pokazuje se solidarnost. Građane posebno pogađaju slike ranjene i ubijene djece. Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je akciju pomoći palestinskom narodu. Do sada su prikupili čak više od milion maraka.

”Mi smo do sada, tačnije 250 hiljada KM, uplatili za tri međunarodne humanitarne organizacije koje će dijeliti, dvije od njih se nalaze u južnom dijelu gdje nema bombardovanja, oni će dijeliti hranu, vodu i osnovne potrepštine”, rekla je Maja Arslanagić, Pomozi.ba .

Pomoć koja je neophodna. No, pomoć za sada ne dolazi do onih koji su najviše u potrebi. U izolaciji čekaju rasplet situacije i nadaju se da to ne znači njihovu smrt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!