Duraković: Grujičić je očajan, mora privući pažnju i biti radikalniji od Dodika i SNSD-a

Vijesti 31. maj 202417:14 0 komentara
N1

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković danas je za N1 prokomentarisao posljednja dešavanja u političkom životu BiH nakon najava o tzv. "mirnom razdruživanju". Kako je kazao Duraković,

Duraković je danas prisustvovao obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru.

“Danas smo mogli vidjeti potpredsjednika Mirsada Duratovića i premijera KS. To je što sam ja vidio od viših zvaničnika u BiH, ipak mislim da je na jedan dostojanstven način obilježen današnji dan”, kazao je Duraković i pojasnio:

“Jednu činjenicu koju sam pokušao istaći, kada smo se u koloni kretali ka glavnom trgu, sjedili su građani srpske nacionalnosti a u kafićima nije pjevala muzika. Neki od građana su ustali i odali počast svima koji su prošli. Uprkos pokušaju politike da etničke grupe zatvore u torove, mislim da građani nisu toliko odgovorni za to koliko su odgovorni oni na vlasti”.

Kada je riječ o donošenju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kazao je:

“Vidjeli smo odluku na sjednici Generalne skupštine UN-a. Ono što se vidi jeste velika nervoza kod onih koji su opstruirali donošenje ovakve odluke. Nama je to moralna satisfakcija da je većina svijeta stala na stranu istine. Vidimo veliku nervozu kod politika koje pokušavaju mijenjati ime grada, diskreditovati one koji su preživjeli, žrtve itd”.

Grujičić najavio pokretanje inicijative za izmjenu naziva Srebrenice?

“To je jedan očajni lokalni političar koji je izgubio podršku vlastite stranke za naredne izbore i nastupat će kao samostalni kandidat. Da bi privukao pažnju, on mora da bude radikalniji i od Dodika i SNSD-a. Ta njegova šizofrena najava je jedna genocidna politika i tu se upravo pravi razlika između genocidnog naroda i genocidnih politika. Nažalost, genocidne politike su problem ili one politike koje šire ovakve stvari”, kazao je Duraković.

Izjave Dodika o 11. julu i novo relativiziranje genocida?

“U njegovom objašnjenju, mislim na Grujičića, on napominje kako će investitori izbjegavati Srebrenicu zbog Rezolucije. Dodiku treba bilo kakva kampanja koja će privući pažnju na njih. Dodik ne odudara od ove politike, jedva čeka da se daju izjave kao Grujičićeva uz podršku centara koji žele destabilizaciju. To je kontinuitet jedne rizične politike koja nas može odvesti u eskalaciju”, ističe Duraković.

O prijedlozima o “mirnom razdruživanju”, kazao je:

“Niti jedan od entiteta nema legitimitet za to. Zna se ko može mijenjati ustavno uređenje države. To treba ignorisati ili ismijati do mjere u smislu da Vlada FBiH imenuje Komisiju za mirno ukidanje entiteta RS pa da se sada te Komisije sastaju, rade….”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!