Duraković Stanivukoviću: Musliman može kupiti PSG, ali ne i parcelu u Banjaluci?

Vijesti 13. apr 202322:44 3 komentara
N1

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković reagovao je na izjave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića tokom današnjeg protesta uposlenika Gradske uprave Banjaluka protiv presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je Stara autobuska stanica proglašena vlasništvom Autoprevoza. Stanivuković je tom prilikom izjavio kako neće "dopustiti da lokacija na kojoj je spomenik “12 beba” i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pripadne Autoprevozu".

“Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima”, dodao je danas Stanivuković, a što je izazvalo reakcije. Među njima je i ona Ćamila Durakovića koji je poručio kako ovakve ispade neće nijemo posmatrati.

“Prije pet mjeseci, kada sam zvanično preuzeo funkciju potpredsjednika entiteta Republika Srpska, rekao sam da u Banja Luku dolazim otvorenog srca i pružene ruke vjerujući da samo saradnjom i kompromisom možemo napraviti neki pomak u izgradnji društva i države po mjeri svih njenih građana i naroda. Moj stav se nije promijenio, no to nikako ne znači da ću nijemo posmatrati ispade gradonačelnika Banja Luke, Draška Stanivukovića, vezane za bošnjački narod u entitetu Republika Srpska”, napisao je Duraković.

Podsjetio je da je odlukom Ustavnog suda BiH poništena presuda Višeg privrednog suda u Banja Luci, te je potvrđena odluka Okružnog privrednog suda da je Stara autobuska stanica vlasništvo „Autoprevoza“. U konačnici to znači da je „Autoprevoz“ vlasnik i drugih parcela u centru grada između kojih se nalazi i Vidovdanska ulica, od koje, kako gradonačelnik Banja Luke kaže „neće odustati“ jer je to izuzetno važna ulica za grad ali i „zbog naziva“, no najveći problem je strah od prodaje „nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima“.

“Dakle, nisam siguran, da li je gradonačelnikov problem to što postoji mogućnost da neku od parcela kupi Bošnjak, kao građanin koji pripada redu konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, čiji dio je i entitet Republika Srpska ili je problem što bi parcelu mogao da kupi musliman, kao sljedbenik islama? I jedno i drugo je u svakom slučaju diskriminatorno, no postavlja se pitanje kako to da u gradu koji je bio kandidat za Evropsku prijestolnicu kulture, Bošnjaci ili muslimani, nisu dobrodošli? Muslimani mogu kupiti neke od najvećih svjetskih nogometnih klubova, poput PSG-a ili Manchester City-a, ali ne i stan, parcelu ili nešto drugo u Banjoj Luci?”, upitao je.

Naglašavajući da se samo kroz saradnju može doći do pomaka, poručio je Stanivukoviću da ovakvu retoriku, ostavi po strani, te da se posveti izgradnji toleratnijeg društva, čiji dio su i Bošnjaci, muslimani, za koje je prije par noći, organizovao iftar sa porukom: „Živimo zajedno, poštujemo jedni druge, budimo prijatelji“.

“Živjeti zajedno i poštovati jedni druge, gradonačelniče, ne znači samo ogranizovati iftar pa pod svjetlima reflektora pričati o miru i toleranciji, nego i jačati privredu i prihvatati investicije čak i ako one dolaze od Bošnjaka!”, stoji u Durakovićevom zaključku.

Stanivuković: Da oni to onda prodaju nekim privatnicima, Bošnjacima, muslimanima

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare