Duška Jurišić: Potrebno je zaštititi Vladimira Andrlea, manjinama u BiH nije jednostavno

Vijesti 13. jul 202415:47 0 komentara
Duška Jurišić (N1)

Nakon što je predsjednik jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija", Vladimir Andrle uputio prijavu Federalnoj upravi policije protiv Amira Gross Kabirija, izvršnog direktora mostarskog Aluminija i potpredsjednika Zrinjskog, zbog - kako je naveo - prijetnji koje mu je uputio Kabiri, reagirala je Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

U objavi na društvenoj platformi Facebook Jurišić je napisala da je predsjednik “La Benevolencije” Vladimir Andrle odlučio prijaviti biznismena Kabirija policiji jer je njegove poruke i optužbe, o kojima je odlučio progovoriti nakon tri godine, ocijenio kao prijetnje.

“Andrlea treba zaštititi, što ne znači da podrška pojedinaca nije dobrodošla. Nismo baš spremni saslušati jedni druge, a pogotovo razmisliti o tome da preispitamo svoje stavove i mišljenja. Ko ne može da osudi pokolj 14 hiljada palestinske djece, bar neka odćuti i suzdrži se od diskvalifikacija i stavljanja mete na čelo onima koji misle drugačije, te koji istinski traže načina da mala jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini ne samo preživi, već ima prava kao svi drugi”, napisala je.

Podsjetila je da je upravo presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu, na čiju se provedbu čeka 15 godina, ukazala da su Jevreji, Romi i svi drugi koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini i dalje građani drugog reda.

“Mogao je Vladimir Andrle samo objaviti sadržaj poruka Amira Kabirija, ali nije, bar za sada. Posljedice za Kabirija bile bi, blago rečeno, ozbiljne. Da ne bih bila pogrešno shvaćena, Palestincima u Gazi i Ukrajincima trenutno je najteže. Međutim, nigdje nije jednostavno onima koji su u manjini, pa ni Vladimiru Andrleu. Andrle je, poput Emira Suljagića, odlučio da to ne prihvati”, zaključila je Jurišić.

“Nikome neću dozvoliti da me ušutka”

Andrle se jučer obratio javnosti putem društvene platforme X nakon što je policiji prijavio incident.

“Danas sam FUP-u prijavio Amira Gross Kabirija zbog prijetnji koje mi je uputio jučer. Jučerašnje prijetnje su kulminacija njegovog višegodišnjeg uznemiravanja i etiketiranja da sam podržavalac radikalnih islamista, sluga režima, ali i islamista. Sve ovo zbog toga što se zalažem za zajednički život građana BiH, što imam empatiju i što ljude isključivo dijelim na dobre i loše. Nikome neću dozvoliti da me ušutka i da me udalji od ljudskih vrijednosti. Nema tog novca i utjecaja koji to može uraditi”, napisao je.

Inače, ovo nije prvi ovakav istup Izraelca. Naime, Kabiri je u novembru 2023. godine prijetnje i provokacije upućivao i gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić.

Ovaj potez gradonačelnice Sarajeva Kabiri je tada prokomentirao na društvenim, poručivši “da ga neće ušutkati i da će se vidjeti na sudu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!