Duška Jurišić reagovala na skandalozan govor svećenika Mate Vincetića

Vijesti 25. aug 202310:48 0 komentara
Izvor: Olgica Cerović/Katolička Tiskovna Agencija

U mjestu Plehan kod Dervente svećenik Mate Vincetić je tokom nedjeljne mise protekle sedmice oddržao skandalozan govor u kojem je vrijeđao migrante, ali i pripadnike drugih religija. "U slučajevima kao što je i primjer dijela propovijedi fra Mate Vincetića od 20.8.2023. u crkvi u Plehanima, najznačajnije su reakcije zajednice, kojoj osoba pripada", poručila je zamjenica državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica, Duška Jurišić u reakciji za N1.

Skandalozan govor svećenika na misi u Plehani, vrijeđao druge vjere i migrante

Vrhbosanska nadbiskupija se, podsjetimo, promptno i jasno oglasila i ogradila od sadržaja spornog dijela propovijedi, a Jurišić naglašava kako je upravo to najvažnije u svemu što se desilo.

“Ovo su poruke koje umiruju multinacionalna i multireligijska društva kao što je bosanskohercegovačko. Vjerujem da je bilo kakva reakcija političara, ali i javnosti, poslije javnog iznošenja stava Vrhbosanske nadbiskupije nepotrebna. U situaciji kada su povrede prava manjinskih i ranjivih grupa u Bosni i Hercegovini svakodnevne, kada se suočavamo ne samo sa govorom mržnje već i uznemiravanjem javnosti direktnim prijenosima femicida na online medijima, odgovorne osobe u politici, predstavnici vjerskih zajednica, ali i civilnog društva u cjelini, treba da posebnu pažnju posvete sadržaju svakog svog javnog nastupa”, naglasila je Jurišić.

Podsjetimo, misi na kojoj je izrečen sporni govor prisustvovali su vjernici iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

“Ne možemo prihvaćati migrante u svoju kuću, dati im sve i onda oni bezočno, drsko dođu i kažu ‘ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju hoću da jedem’. Došao si iz svoje zemlje gladan, žedan, gol i bos, tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si u moju kuću gdje je Bog Isus Krist kojem se ja zahvaljujem za sve ove blagodati koje imamo na Zapadu. I sada ti meni naturaš tog tvog Boga koji te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju. Umjesto da kažeš ‘halo, vidi kome se trebamo zahvaliti svo ovo bogatstvo i napredak Zapada – Kristu i jevanđelju’. Zato je Isus rekao ženi ‘ne može to tako, tvoj Bog te ostavio golog, žednog, bosog napravit ću ti dobro, ali ti ćeš se i dalje klanjati… Ne može, ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti dati sve. Bio sam u Njemačkoj, ni mi na um palo da kažem Švabi moraš me zaposliti (…) Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem. leći ćeš gdje ti kažem, jest ćeš što ti ja dadnem. Ja nikada ne bih vjerovao u Boga koji je ostavio svoj narod gladnim, žednim, golim i bosim. Taj Bog je lažan i ne postoji. Gdje ćeš se klanjati tom Bogu”, rekao je tada svećenik Vincetić.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije su potom istakli da ovo nije u skladu s naukom Katoličke Crkve, niti s onim što ona provodi u svom djelovanju. Isus je pomagao svima – podcrtali su.

Vrhbosanska nadbiskupija oglasila se o sramotnim izjavama fra Vincetića

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!