Dvanaesti Juventafest: “Počeli smo sa predstavom o inkluziji, nadam se da ćemo tako i nastaviti”

Kultura 08. sep 202413:00 0 komentara

Sinoć je u Pozorištu mladih Sarajevo svečano otvoren festival teatarskog srednjoškolskog stvaralaštva "Juventafest" u organizaciji Udruženja "Media-Art". Festival će trajati do 10. septembra, a ulaz na sve predstave je besplatan.

Na dvanaestom Juventafestu publika ima priliku gledati sedam teatarskih ostvarrenja koja dolaze iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a pored predstava za učesnike, ali i profesore organizovane su radionice muzičkog teatra, lutkarstva i improvizacije. Neizostavan dio Juventafesta, svake godine, čine i volonteri.

“Ove godine smo imali preko 100 prijava iz svih gradova u Bosni i Hercegovini, pa čak i iz drugih država, a njih 25 je dobilo čast da budu na festivalu i dolaze iz svih krajeva BiH. Što se tiče njihovih obaveza, tu su da pomognu u organizaciji predstava, da skupa s nama dočekaju goste i da se druže, zabave, upoznaju nove prijatelje i steknu nova znanja”, rekla je koordinatorica volontera Adna Prolaz za N1.

Davud Zaimović-Juventafest

Predstava “Up and down” rezultat rada sa osobama sa Down sindromom

Ovogodišnji Juventafest obilježava jedna posebna priča. Saradnja Sarajevskog ratnog teatra i Organizacije “Život sa Down sindromom” donosi predstavu “Up und Down”. Riječ je o dokumentarnoj predstavi nastaloj kao rezultat višemjesečnog rada sa osobama sa Down sindromom. Emina Omerović, selektorica Juventafesta kaže da je ova predstava jako važna.

“Mislim da je svi trebaju pogledati. U njoj izvođači i izvođačice sa Down sindromom progovaraju o važnim temama, temama koje se tiču svih nas, o strahovima, ljubavi, a i nekim univerzalnim temama, kao što je pitanje samostalnosti. Čini mi se da gledajući tu predstavu više saznajemo o sebi. U tom smislu je bilo emotivno, smijali smo se i zajedno dijelili sreću. Možemo biti samo ponosni što smo tako započeli naš Juventafest, sa pokretom za inkluziju i nadam se da tako i nastavljamo”.

Sadržaj su predstave koje stvaraju srednjoškolci

Dodjeljuju se i dvije festivalske nagrade: Grand Prix za najbolju predstavu Juventafesta i specijalna nagrada žirija kojeg ove godine čine Ksenija Pajić, Dragan Komadina i Benjamin Bajramović.

“Ja očekujem da će ovo biti zabavno, da će biti inspirativno i mislim da ću kao glumica sa dosta staža iza sebe naučiti nešto novo od tih mladih i talentiranih ljudi koji vole teatar i kazališnu umjetnost. Zanima me njihova igra, zanima me kako oni gledaju danas na svijet, na život, njihovi svjetonazori”, kazala je Ksenija Pajić.

Davud Zaimović-Juventafest

Juventafest svake godine u Sarajevo donosi kvalitetne teatarske predstave namijenjene mlađoj publici. Ono što ovaj festival čini jedinstvenim jeste sadržaj koji stvaraju srednjoškolci, a kulturnih dešavanja, upravo za taj uzrast jako je malo u BiH.

Program Juventafesta možete pronaći OVDJE.

Priredila: Amila Mrkonja

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!