Džaferović: Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke u BiH

Vijesti 10. mar 202211:07 2 komentara
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović (Anadolija)

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se nakon sastanka sa Annalenaom Baerbock, ministricom vanjskih poslova Njemačke. Istakao je kako "možemo očekivati jači angažman Njemačke u BiH, ali i Zapadnom Balkanu".

“Radi se o vrlo važnom sastanku za BiH. Bio je uspješan i konstruktivan. Njemačka je veliki prijatelj BiH. Želi pomoći BiH kako bi prebrodila postojeću krizu i nastavila evropskim i NATO putem, te putem ukupnih reformi. Moja lična imperesija je da možemo očekivati jedan snažniji angažman Njemačke i u BiH i na Zapadnom Balkanu”, kazao je Džaferović.

Baerbock: Podržat ćemo samo one koji se zalažu za jačanje BiH

Dodao je kako ovo treba pomoći svima.

“Ja sam na ovom sastanku rekao da je izlaz iz ove situacije da se odmah deblokiraju institucije BiH, da se mora prestati sa stalnim prijetanjama teritorijalnom integritetu BiH, da se mora prestati sa postupcima kojima se umanjuje značaj reformi koje smo do sada obavili i zaključcii koji su doneseni do sada (u NSRS, op.a.) moraju biti stavljeni van snage”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako moramo poštivati Dejtonski sporazum te da svi žele da država BiH funkcionira kako treba, da se u potpunosti ispoštuje princip vladavine prava i proces reformi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare