Džaferovićev poziv Vijeću sigurnosti: Poništimo neustavne zakone NSRS

Vijesti 11. maj 202218:23 > 19:13
Šefik Džaferović (N1)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Bosni i Hercegovini, u New York, pozvao je ovo tijelo da pruži podršku u sprečavanju neustavnih i protivzakonitih aktivnosti entiteta Republika Srpska.

Džaferović je na početku svoga obraćanja ocijenio kako izvještaj visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji se prvi put obratio pred VS UN-a, “objektivan prikaz situacije u državi”.

Također, ukazao je kako se Bosna i Hercegovina već 10 godina nalazi u dubokoj krizi “koja je izazvana podrivanjem Ustava od vlasti entiteta Republika Srpska”.

Džaferović je naveo kako su poslije rata uspostavljen niz državnih institucija koje su pomogle u očuvavanju mira.

“Nažalost, u posljednjih 10 mjeseci svjedočimo pokušaju rušenja ovih institucija. Vlasti entiteta RS prijete da će preuzeti nadležnosti ovih institucija. Time se ugrožava teritorijalni integritet i suverentitet BiH. Dozvolite da vas upozorim na opasnost ovih secesionističkih aktivnosti kojima se direktno potkopava Dejtonski sporazum kao ugaoni kamen mira u BiH. S obzirom da BiH zbog složenog mehanizma odlučivanja nema u potpunosti izgrađene mehanizme da pravovremeno spriječe secesionističke aktivnost potreban nam je takva podrška”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine u New Yorku.

Džaferović je istakao kako se pokazalo da je ta podrša uvijek bila dobra.

Na kraju je poslao poruku Vijeću sigurnosti UN.a

“Da bi se stanje potpuno stabilizovalo u Bosni i Hercegovini potrebno je poništiti sve neustavne zakone kao i zaključke NSRS od 10. decembra 2021 i sve druge akte koji su protivni Daytonu. Također, potrebno je odblokirati i rad državnih institucija”, zaključio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad