Konaković hvalio Efendića, on poručio da “i dalje isto misli” o lideru NiP-a

Vijesti 11. okt 202218:32 2 komentara
Semir Efendić (N1)

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, kazao je za N1 kako bi sigurno bio prvi izbor građana da mogu direktno glasati za poziciju premijera Kantona Sarajeva. Također, otkrio je kako je imao nezvaničnih razgovora i sa Trojkom i sa SDA, ali da bi za nešto ozbiljnije "bilo dobro sačekati konačne rezultate izbora".

Jeste li zadovoljni rezultatima?

Mislim da je u konačnici bilo više od 20.000 pojedinačnih glasova za Skupštinu KS. Relativno sam zadovoljan, posebno pojedinačnim jer sam dobio najveći broj glasova u KS. To mnogo govori jer sam i na prošlim izborima isto imao najveći broj glasova. To je potvrda da se isplati naporan rad i jedan veliki broj ljudi je to prepoznao.

Šta vam je rekao Haris Silajdžic na sve ovo?

Čestitao mi je, posebno na rezultatima u Sarajevu. Činjenica je da sam i 2018. i 2022. imao najveći pojedinačni broj glasova.

Zaslužujte li da budete kantonalni premijer?

Mi smo dobili 5 ili 6 mandata u KS, a prosta je većina 18. Nije pitanje da li zaslužujem nego je pitanje mogućnosti da se formira stabilna Vlada. Uvjeren sam da kada bi građani direktno birali premijera da bih imao najveću šansu.

Kako stojite na federalnom i državnom nivou?

Odlučili smo sami da idemo na izbore, željeli smo se, narodnim rječnikom, “izvagati”. Mislim da na nivou Federacije imamo 4 sigurna mandata, kako god bilo mi smo se vratila na parlamentarni nivo u FBiH. To znači mnogo ako ranije nismo imali nijednog zastupnika. Na državnom nivou nadam se da ćemo preći izborni prag, blizu smo te granice. Potpuno bih bio zadovljan kada bi dobil mandat u državnom parlamentu. Što se tiče kantona, najbolji je rezultat u Sarajevu.

Danas su stranke okupljene oko Denisa Bećirovića održale sastanak sa intencijom da se SDA izbaci iz vlasti? Podržavate li takvu inicijativu?

Mi ako budemo imali priliku podržat da se ova Vlada FBiH zamjeni – to ćemo uraditi. Vlada Fadila Novalića radi četiri godine bez legaliteta i legitimiteta. Oni bi voljeli da stvari ostanu blokirane da nastave raditi i dalje. Ja lično smatram da nije dobro radila ni Vlada KS.

Da li ste imali zvaničnih razgovora sa Trojkom?

Bilo je nezvaničnih razgovora. Ja bih njih podržao ako bi se uspjeli dogovoriti šta treba raditi. U zdravstvu je užasna situacija, fali možda trećina ljekara. Javni prijevoz u rubnim dijelovima ne funkcioniše, sigurnost je narušena, loša je i komunalna higijena… Ima problema i u obrazovanju. Zavod za zapošljavanje ne može biti socijalna ustanova, mora biti naslonjen na privredu. Kantonalna vlada je kao kuća bez domaćina, mnoge stvari ne funkcionišu. Nisam siguran da je moguće u ovakvim okolnostima napraviti jednu stabilnu vladu.

Pozivi iz SDA?

Ništa zvanično. Ja sam svima kazao da bi bilo dobro sačekati konačne rezultate izbora.

Konaković vas je danas pohvalio kazavši da je “Efendićeva energija kao načelnika prepoznata”. Ranije je bilo teških riječi između vas dvojice, vi ste mu jednom poručili da je “bio premijer, a ima DIF”?

On je ranije imao komentare kao da je općina moj domet. Na neki način limitirao je moje mogućnosti. Ja što sam ranije rekao za njega i sad isto mislim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare