Efendić: Ovo je realizacija plana “o razdruživanju” i deklaracije Svesrpskog saveza kojom se entitet RS želi pripojiti Srbiji

Vijesti 08. jul 202417:50 0 komentara

Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, kazao je za N1 kako je pojava kadeta Vojske Srbije u Bratuncu i Prijedoru veliki propust institucija Bosne i Hercegovine koje, ističe, nisu uradile ništa da to spriječe. Naglasio je kako je ovo "realizacija plana o razdruživanju i deklaracije Svesrpskog sabora".

“Opasna situacija”

Smatra da je ova pojava “krajnje skandalozna i opasna situacija” te je kazao kako je to “prilik da građani vide kojim neznalicama je prepuštena država na vođenje”.

“Imate nekoliko ministarstava koja su morala da reaguju na ovakav potez, oni uopće ne znaju o čemu se radi. Ministar Helez je rekao jučer kako to nije vojska već da su kadeti, pa dokaz da je Ministarstvo vanjskih poslova samo proslijedilo jednu takvu informaciju GP BIiH, a u suštini imamo realizaciju plana o razdruživanju i deklaraciju Sversrpskog sabora jako brzo. Već u istom mjesecu nakon usvajanja deklaracije imamo nekoliko poteza- slijetanje helikoptera u Trebinje, dolazak vojske koja maršira – da li se radi o kadetima ili drugima je nebitno. Opasna stvar je da Srbija ovim činom pokazuje jednu vrstu ponižavanja grđana BiH. Nezapamćeno je da be bez stvarne saglasnosti, sporazuma o vojnoj saradnji vojne trupe se nalaze na teritoriji BiH i teritoriji Bratunca svega nekoliko dana prije obilježavanja genocida koje je obuhvatio i stanovništvo Bratunca koje se nalazilo u tom trenutku u Srebrenici. Najtužnije je da institucije BiH nisu pokušale da urade ništa da to spriječe”, rekao je Efendić u Danu uživo.

“Tragedija BiH”

Komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da je to “oslobodilačka vojska i garant mira u BiH i regiji”, Efendić je oštro reagovao.

“Čijoj oslobodilačkoj vojsci? Koga je Srbija oslobađala u BiH? Znamo mi šta se dešavalo u Prijedoru i Bratuncu i da je u Haškom sudu osuđena jer nije spriječila genocid u BiH, a kompletan vojni i politički vrh Srbije je osuđen za ratne zločine u BiH. Je li to oslobodilačka vojska koja je međunarodnim pravom presuđena za zločine u BiH? To je dio realizacije programa ili plana tzv. Svresrpskog saobra koji je dugo pripreman, čija deklaracija predstavlja pokušaj da se spoji entitet RS iz BiH i Srbija kroz ovakve aktivnosti i postavljanje normalnim pojave kao što je marširanje vojske Srbije kroz BiH. Tragedija je da u BiH imamo institucije koje su to morale da spriječe”, naveo je Efendić.

“U MVP mislili da je nešto vezano za sport”

Kazao je i kako je potez NSRS da vrati u upotrebu grb Nemanjića i himnu Bože pravde, ali i svečana sjednica s delegatima iz Srbije na kojoj će se obratiti Ana Branbić, “dio istog plana”.

“Problem je što institucije BiH ništa ne čine jer su prepušteni sljedbenicima politika koji su izvršili agresiju na ovu zemlju”, rekao je.

Pročitajte još >> Konaković za N1 o kadetima Vojske Srbije u Prijedoru: Zatražit ću da se objavi najava njihovog dolaska, provjere ne vršimo mi

Dodao je i to kako Srbija ne bi to učinila da nije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

“U MVP BiH ne razmiju šta to znači. Mislili su da su kadeti, pioniri da je nešto vezano za sport i nisu reagovali i obavijestili Predsjedništvo, Ministarstvo odbrane itd. Vidjet ćemo šta će pokazati”, zaključio je Efendić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!