Bh. proizvođači na njemačkom sajmu hrane: Inovacije u sjeni krize, sve teže dolaze do sirovina

Ekonomija 11. okt 202313:43 0 komentara
Pixabay

Danas se završava međunarodni sajam hrane Anuga. Sajam Anuga jedan je od najvećih i najprestižnijih sajmova u prehrambenom sektoru, gdje se susreću inovacija, kvalitet i autentičnost. Ove godine svoje proizvode predstavlja 7.800 izlagača iz 118 zemalja. Među njima je i osam iz BiH.

Mehmed Smajić iz DW je razgovarao sa Radošom Šehovcem iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine koji je prezentirao statističke podatke o izvozu hrane.

“U prošloj godini spoljnotrgovinska razmjena BiH u ovoj industriji iznosila je 5,5 milijardi KM od toga je milijarda iznosila u izvozu što predstavlja šest posto izvoza BiH”, rekao je Šehovac.

Jedan od izlagača Mirko Malešević naveo je probleme s kojima se proizvođači suočavaju.

“Vrlo je teško doći do sirovina koje su nam potrebne za proizvodnju. Imate slučaj sa Turskom koja je u potpunosti okrenula komplet evropsko tržište sa cijenama koje su niske. Naša vizija je kvalitet i to je karta na koju igramo”, te je dodao koja sirovina je najteža za nabaviti: “Najveće poteškoće imamo sa paradajzom, ova godina je bila teška i loš je kvalitet zbog manjka kiša.”

Elma Trebinjac, predstavnica još jedne bh. kompanije je kazala da su energenti odnosno njihove cijene najveći problem i da su u kompaniji koju predstavlja odlučili krenuti sa ugradnjom vlastitih energentskih postrojenja u vidu solarnih elektrana.

“Situacija je teška i nadamo se da će cijene energenata biti približno vratiti kao što su nekad bile”, objasnila je.

Pogledajte javljanje Smajića za N1 sa sajma Anuga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!