Europska centralna banka trenutno ne razmatra podizanje kamatnih stopa

Ekonomija 10. mar 202218:00 > 18:02 0 komentara
Christine Lagarde (Reuters)

Europska centralna banka nema namjeru podizati kamatne stope sve dok ne završi s otkupom obveznica na kraju trećeg kvartala, izjavila je danas predsjednica banke Christine Lagarde.

“Svako prilagođavanje ključnih kamatnih stopa ECB-a dogodit će se neko vrijeme nakon završetka naše neto kupovine u okviru APP-a (Program kupnje imovine) i odvijat će se postepeno”, rekla je Lagarde na konferenciji za novinare.

Dodala je kako je put za ključne kamatne stope ECB-a i dalje određen “budućim smjernicama Upravnog vijeća i njegovom strateškom predanošću stabilizaciji inflacije na dva posto u srednjem roku”.

Europska centralna banka je najavila u četvrtak kako planira prekinuti kupovinu imovine u trećem kvartalu budući da rastuća inflacija nadmašuje zabrinutost oko ruske invazije na Ukrajinu.

Tržišta sada cijene povećanje kamatnih stopa u vrijednosti od oko 43 bazna boda ove godine, u odnosu na oko 30 baznih bodova predviđenih prije sastanka.

Ulagači su smanjili svoje oklade na povećanje kamatnih stopa otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, a očekuje se da će sukob na istočnoj granici eurozone usporiti rast i učiniti ECB opreznijom u pogledu pooštravanja svoje politike.

Predsjednica ECB-a je otvorila vrata za povećanje stopa na konferenciji za novinare 2. februara odbijajući ponoviti svoj dugogodišnji stav da je takav potez ove godine “vrlo malo vjerovatan”.

ECB je 2014. spustio svoju depozitnu stopu ispod nule, što je jedna od nekoliko agresivnih mjera poduzetih za oživljavanje tada sporog rasta cijena u eurozoni od 19 zemalja.

Negativna stopa znači da se bankama efektivno naplaćuje čuvanje neaktivnog novca u ECB-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!