Nova antimonopolska istraga protiv Applea zbog neusklađenosti s EU pravilima

Ekonomija 19. sep 202415:52 0 komentara
REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Europski antimonopolski regulatori pokrenuli su u četvrtak postupak kako bi se uvjerili da Apple poštuje ključne propise koji zahtijevaju otvaranje njegovog zatvorenog ekosistema konkurenciji, ili će se suočiti s velikom kaznom.

U okviru takozvanih specifičnih postupaka, Europska komisija će precizno odrediti šta Apple mora učiniti kako bi se uskladio s Digitalnim aktom o tržištima (DMA), koji je stupio na snagu prošle godine.

“Danas prvi put koristimo specifične postupke u okviru DMA kako bismo Appleu pružili smjernice za učinkovito ispunjavanje obaveza interoperabilnosti kroz konstruktivan dijalog,” izjavila je Margrethe Vestager, EU šefica za antimonopolska pitanja.

Europska komisija je saopćila da se prva istraga odnosi na iOS funkcionalnosti povezivanja pametnih satova, slušalica, uređaja za virtualnu stvarnost i drugih uređaja povezanih s internetom. Cilj je odrediti kako će Apple omogućiti učinkovitu interoperabilnost s funkcijama poput obavijesti, uparivanja uređaja i povezanosti.

Druga istraga se tiče načina na koji Apple odgovara na zahtjeve za interoperabilnost koje podnose programeri i treće strane za iOS i iPadOS, s posebnim naglaskom na osiguravanje transparentnog, pravovremenog i poštenog procesa.

Komisija namjerava završiti oba postupka u roku od šest mjeseci.

Apple je izjavio da će nastaviti konstruktivno surađivati s Komisijom, ali je također upozorio na moguće rizike.

“Podrivanje zaštita koje smo izgradili tokom vremena moglo bi ugroziti europske potrošače, dajući zlonamjernim akterima više načina da pristupe njihovim uređajima i podacima,” naveli su u saopštenju.

Ukoliko Apple ne bude usklađen s DMA, suočiće se s kaznama u visini do 10% svog godišnjeg globalnog prihoda, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!