Osnivač Zare snažno ulaže u obnovljive izvore energije

Ekonomija 02. sep 202415:00 0 komentara
NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP

Investiciona firma Pontegadea, osnivača Zare Amansija Ortege, prošle godine je skoro utrostručila svoja ulaganja u projekte obnovljive energije, nadovezujući se na napore da proširi bogatstvo španskog milijardera na poljima izvan modnog carstva i nekretnina.

Prema finansijskim izvještajima za 2023. koji su podneseni Trgovačkom registru a u koje je Reuters imao uvid, matična kompanija Zare, Inditex, uložila je 693 miliona eura u vjetroelektrane, solarne i druge energetske resurse u Španiji i Francuskoj, dok su 2022. investicije ove vrste iznosile 273 miliona eura.

Investicije u obnovljive izvore energije se dešavaju u trenutku kada je sam Inditex postavio nove ciljeve da smanji svoj uticaj na životnu sredinu do 2030. i odgovori na regulatorne pritiske.

Ortegina porodična firma je godinama favorizirala nekretnine kako bi uložila velike povrate svog osnovnog modnog poslovanja, kupujući logističke centre koje koriste velike globalne kompanije, poput Fedexa i Amazona, luksuzne zgrade u Sjedinjenim Državama i Europi, kao i urede i trgovine.

Ortega kontroliše 59,29% kapitala Inditexa preko Pontegadea Inversiones i Partler Participaciones, a njegova porodična kancelarija dobila je 2,2 milijarde eura dividende Inditexa 2023.

Ortegin investicioni fond kupilo je logističke centre i zgrade u Irskoj, Holandiji i Luksemburgu 2023., nastavljajući da gradi portfolio nekretnina koji je premašio 13 milijardi eura, navodi se u podnescima.

Pontegadea također ulaže u nekretnine širom svijeta preko drugih firmi i dobila je najmanje 548 miliona eura od zakupa u 2023., 17% više nego godinu dana ranije.

Firma je izvjestila i o popisu manjinskih udjela u 13 energetskih proizvođača na kraju 2023., od kojih je većina bila u Španiji a nakon potpisivanja nekoliko ugovora s energetskom kompanijom Repsol
za kupovinu udjela u vjetroelektranama i solarnim farmama.

Takođe ima manjinski udio u tri francuska energetska parka. Pontegadea je 2022. godine kupila 5% udjela u španskom plinskom operateru Enagas (ENAG.MC), te otvara vlastitu firmu za proizvodnju vodonika i obnovljivih izvora energije Enagas Renovable.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!