Srbija privremeno zabranila izvoz mlijeka, povećane i cijene

Ekonomija 06. sep 202217:27 0 komentara
Pixabay

Vlada Republike Srbije danas je uvela zabranu izvoza svježeg mlijeka te povećala cijene. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja uvozi mlijeko od ovog susjeda.

 „U cilju omogućavanja redovnog snabdjevanja stanovništva mlijekom i sprečavanja odliva sirovine van granica zemlje, Vlada Republike Srbije donijela je odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku Albaniju“, saopštila je Vlada Srbije.

Proizvođači mlijeka u Srbiji kažu da je ova nestašica mlijeka „uvertira“ i da će biti sve gore, pošto je taj sektor uništen. U Privrednoj komori Srbije apeluju na građane da ne stvaraju zalihe i kažu da je riječ o kratkotrajnom poremećaju na tržištu.

Vlada Srbije danas je donijela odluku i o povećanju cijena mlijeka.

Dugotrajno mlijeko sa 2,8 odsto mliječne masti od sada će, umjesto 119,99 dinara (2 KM), koštati najviše 128,99 dinara (2,14 KM), propisala je danas Vlada Srbije izmjenom Uredbe o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica. Istovremeno, država je smanjila trgovcima maržu na sve vrste dugotrajnih mlijeka sa 12 odsto na maksimum pet odsto.

Nova maksimalna cijena mlijeka važiće od srijede, 7. septembra – dan poslije objave u Službenom glasniku.

Kompanija Imlek, čije mlijeko se uvozi i u BiH, saopštila je danas da je proizvodnja sirovog mlijeka u Srbiji smanjena zbog rasta troškova, prije svega zbog poskupljenja stočne hrane, da je to uzrok smanjenog otkupa od proizvođača, ali da nema trajne nestašice mlijeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad