EU podijeljena oko odluke o BiH: Koje zemlje su skeptične prema otvaranju pregovora

Vijesti 19. mar 202413:51 0 komentara
Shutterstock/Savvapanf Photo

Grupa zemalja Europske unije, uključujući Njemačku, u utorak se založila za zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu s Bosnom i Hercegovine, ali čini se da neke drue zemlje članice, poput Francuske, oklijevaju s odlukom.

Lideri 27 zemalja članica EU raspravljat će na samitu u četvrtak o prijedlogu izvršne vlasti EU za pokretanje pregovora s BiH, a sve države članice morat će se složiti s tim potezom prije nego što pregovori počnu.

Vidjeli smo jasan napredak prema reformama u Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko mjeseci i to također trebamo poštovati“, rekla je njemačka ministrica europskih poslova Anna Luhrmann na sastanku prije samita u Briselu.

Ruski rat protiv Ukrajine ponovno je potaknuo nastojanja EU da se proširi na istočnu i centralnu Europu, a sadašnje države članice pristale su u decembru započeti pregovore o pridruživanju s Ukrajinom i Moldavijom.

Balkanska zemlja službeni je kandidat za članstvo od 2022., ali je morala provesti niz velikih reformi prije nego što dobije zeleno svjetlo za pregovore o pridruživanju EU.

Europska komisija je prošlog sedmice preporučila početak pregovora s BiH, a šefica izvršne vlasti Ursula von der Leyen rekla je da je zemlja napravila “impresivne korake“.

Kako piše AFP, pritisak da se BiH približi bloku podupire niz zemalja uključujući Austriju, Italiju i Grčku.

Ali neki — uključujući Francusku, Nizozemsku i Dansku — čine se skeptičnijima.

Francuski ministar za Europu Jean-Noel Barrot rekao je da Pariz vidi napore BiH otkako je postala kandidat kao “previše ograničene”.

Moramo nastaviti ohrabrivati bosanskohercegovačke čelnike da ulože napore kako bi postigli ciljeve koji su postavljeni“, rekao je na sastanku u Briselu

Ako BiH i dobije zeleno svjetlo, još uvijek će biti na početku dugog procesa mukotrpnih reformi koje obično traju godinama prije nego što se zemlja konačno pridruži EU.

Bh. regionalni susjedi Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Albanije već prednjače u svojim nastojanjima da se pridruže, ali svi su još daleko od članstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!