Fajon: Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca komplikuju proces pomirenja u BiH i regionu

Vijesti 11. jul 202413:38 0 komentara
N1

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je povodom Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici da različita tumačenja historijskih činjenica, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca “komplikuju proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i širem regionu”.

Genocid, u kojem je između 11. i 22. jula 1995. ubijeno najmanje 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka, činjenica je koju su priznali međunarodni tribunali. Sjećanje na žrtve genocida ima za cilj podizanje svijesti i prevenciju zločina, posebno u svjetlu principa odgovornosti za zaštitu stanovništva od masovnih zločina, principa u čijem je postavljanju i implementaciji Slovenija aktivno pomagala već skoro 20 godina”, navela je Fajon.

Različita tumačenja historijskih činjenica, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca komplikuju proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i širem regionu. Slovenija podržava pomirenje svih naroda u Bosni i Hercegovini, ne samo zbog novih generacija koje nisu odgovorne za postupke osuđenih zločinaca”, istakla je.

Ona je podcrtala da je Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici “važan korak ka pomirenju i postizanju mira, povjerenja i međusobnog poštovanja”.

To je osnova suživota za budućnost svih, a posebno mlađih generacija”, rekla je Fajon.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!