Federalna uprava za inspekcijske poslove: Navodi gospođe Klarić nisu tačni

Vijesti 13. dec 202112:59 0 komentara
N1/Dušan Kecman

Federalna uprava za inspekcijske poslove demantirala je navode članice Naše stranke Sanele Klarić.

U dopisu FUIP-a navodi se da je Klarić iznijela netačne navode o postupanju federalnog vodnog inspektora u vezi s vršenjem inspekcijskog nadzora nad izvođenjem radova na uređenju korita rijeke Sanice u opcini Ključ.

“Sa žaljenjem konstatujemo da nas gospođa Klarić, a ni mediji koji se bave ovom temom, nisu kontaktirali kako bi se upoznali sa zakonskim okvirom i procedurama u smislu nadležnosti i postupanja federalnog vodnog inspektora u ovom konkretnom predmetu, prije nego sto je izašla u javnost s nizom netačnih i neprovjerenih, jednostranih konstatacija. Naime, izjavljivanjem i prenošenjem ličnih konstatacija i komentara koji se temelje na nedovoljnom poznavanju i pogrešnom tumačenju zakonskog okvira i neupućenosti u okolnosti zbog kojih se vrše predmetni radovi, gda Klarić, kao i mediji koji tretiraju ovo pitanje isključivo iz perspektive jedne strane, dezavuiraju javnost i nanose štetu ugledu federalnog vodnog inspektora Dženana Sale, a time i Federalne uprave za inspekcijske poslove u cjelini.

S obzirom da se radi o pitanju od velikog javnog interesa, sve u cilju tačnog i objektivnog informisanja javnosti, koristimo priliku da naglasimo sljedeće:

 

  • Na osnovu naloga za inspekcijski nadzor i vise zahtjeva dostavljenih putem e-maila od strane tri zainteresovanih lica kojima se zahtijevao hitan izlazak na lice mjesta u Općini Ključ zbog radova u koritu rijeke Sanice, federalni vodni inspektor Dženan Salo je izašao na teren dana 8.11.2021. godine, radi všsenja inspekcijskog nadzora. Prema navodima iz prijave, na predmetnom  lokalitetu su se vršili vrlo agresivni radovi na uređenju korita rijeke Sanica, na dionici most Vrelo usce Korćanice.

 

  • lnspekcijski nadzor je izvršen od strane nadležnog federalnog vodnog inspektora u skladu sa Zakonom o vodama FBiH (,,Sl.no vine FBiH“, broj: 70/06), te Zakonom o inspekcijama FBiH (,,Sluzbene novine Federacije BiH“, broj 73/14 i 19/17 – odluka US).

 

  • U skladu nadležnostima propisanim Zakonom o vodama, inspektor je izvršio kontrolu u smislu posjedovanja vazeće vodne saglasnosti i poštivanja uvjeta propisanih izdatim vodnim aktom.

 

  • U inspekcijskom nadzoru je utvrđeno da:

 

  • izvođač radova posjeduje vazeće Rješenje o vodnoj saglasnosti kojim se daje vodna saglasnost za uređenje korita rijeke Sanice, na potezu od mosta u naselju Vrelo do usća rijeke Koreanice, u duzini cca 1000m, po projektnoj dokumentaciji;

 

  • izvođač radova posjeduje Ugovor o izvođenju radova ,,Uređenje korita rijeke Sanice od mosta u naselju Vre!o do usća rijeke Korcanice u opcini Ključ”;

 

  • izvođač radova posjeduje Ugovor o vršenju  usluga  nadzora na projektu

,,Uređenje korita rijeke Sanice od mosta u naselju Vrelo do usca rijeke Korcanice u opcini Ključzaključen 30.6.2021. godine;

 

  • izvođač radova je u ime investitiora Općini Ključ i SRD Ključ blagovremeno dostavio obavijest o početku radova na “Uređenju korita rijeke Sanice od mosta u naselju Vrelo do ušća rijeke Koreanice u opcini Ključ” dana 8.10.2021. godine.

 

  • Prema izjavi opcinskog komunalno-vodnog inspektora, Opcina Ključ je u periodu od 2015. godine nadalje, u vise navrata, na zahtjev mjesne zajednice Sanica izlazila na teren, gdje je služba urbanizma snimala stanje po pitanju učestalog plavljenja i izlivanja rijeke Sanice u navedenoj mjesnoj zajednici na konkretnom potezu gdje se trenutno vrše radovi na uređenju korita.

 

Općina Ključ je nakon toga uputila zahtjev prema Agenciji za vodno područje, za odobrenje uređenja dijela korita rijeke Sanice, što je u konačnici Agencija odobrila. Projekat uređenja je uraden 2018. godine.

 

  • Prema izjavi poslovođe izvođača, radovi se izvode prema projektnoj dokumentaciji kojom je predviđeno uređenje desne i lijeve obale rijeke Sanice, sto podrazumijeva čišćenje i produbljenje korita od 20cm do 1m. Takođeradovi obuhvataju i krčenje šiblja i sječu svih stabala u pojasu širine cca 40m.

 

  • S obzirom da je zahtjev za inspekcijski nadzor upućen putem e-maila, federalni vodni inspekor je podnosiocima zahjeva dostavio obavijest o izvršenom inspekcijskom nadzoru također putem e-maila, imajući u vidu da zahtjev  nije poslan pismenim putem, kako je regulisano članom 84. Zakona o inspekcijama, a također nije sadržavao ni adresu podnosioca zahtjeva.

 

  • Nadalje, dostavljanje zapisnika o inspekcijskom nadzoru propisano  je članom 111. stav (3) Zakona o inspekcijama, a odnosi se samo na obavezu dostavljanja jednog primjerka zapisnika subjektu nadzora. Druga lica pravo na dostavljanje zahtjeva o inspekcijskom nadzoru mogu ostvariti putem Zakona o slobodi pristupa informacijama, ukoliko se u konkretnom utvrdi da je dostavljanje zapisnika u javnom interesu.

 

Dakle, iz gore navedenog je evidentno da je federalni vodni inspektor Dženan Salo postupio po prijavi, izvršio inspekcijski nadzor u okvirima svoje zakonom utvrđene nadležnosti i o utvrđenom sačinio povratnu informaciju podnosiocu zahtjeva.

 

Gospodu Klarić podsjećamo da je cilj inspekcijskog nadzora kontrola pravilne primjene propisa od strane subjekata nadzora, a u konkretnom nadzoru, postupajući vodni inspektor nije utvrdio povrede odredaba Zakona o vodama.

 

Molimo da zbog netacnog informiranja javnosti, gda Klarić, putem web stranice i fb profila Nase stranke i ostalih portala koji su prenijeli njene navode uputi javno izvinjenje, s obzirom da je njenim netacnim informisanjem u vezi postupanja federalnog inspektora nanesena šteta, kako federalnom vodnom inspektoru Dženanu Sali, tako i ugledu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!