Formalno potvrđen kandidatski status BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Vijesti 27. maj 202414:06 0 komentara
Reuters

Parlamentarna skupština NATO-a održala je plenarnu sjednicu u Sofiji u ponedjeljak, na kojoj je formalno potvrđen kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine. Također, usvojena i Deklaracija o oblikovanju NATO-a, kojom se potvrđuje puna podrška Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u savezu, Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović prisustvovali su zasjedanju.

Kako je saopšteno iz Parlamentarne skupštine BiH, na ovom zasjedanju usvojena je Deklaracija o oblikovanju NATO-a za buduće generacije na samitu u Washingtonu, koja potvrđuje savezništvo kao kamen temeljac evropske i sjevernoameričke sigurnosti, izražava zadovoljstvo članstvom Švedske i potvrđuje punu podršku Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu.

Usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika PSNATO-a, formalno je potvrđen kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a, koji sa sobom nosi i uvedeni novi status, te privilegije tih zemalja poput proširenja broja članova delegacija zemalja kandidata (povećanje s postojeća tri na pet članova Delegacije PSBiH), većih privilegija učešća na sjednicama PSNATO-a i odbora PSNATO-a, ovlaštenja poput podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg učešća na budućim događajima u organizaciji PSNATO-a.

Zasjedanje je pozdravnim govorom otvorio predsjednik PSNATO-a Michael Szczerba, koji je istaknuo nužnost hitne pomoći Ukrajini, a što se, kako je rekao, ogleda i kroz usvojenu Deklaraciju podrške PSNATO-a Ukrajini u tekućem sukobu s Rusijom.

Predsjednik PSNATO-a naglasio je i važnost borbe protiv hibridnih načina ratovanja, a posebno protiv dezinformacija u današnjem, tehnološki naprednom vremenu. Pozdravio je pridruživanje Švedske NATO-u i prvo učešće na zasjedanju PSNATO-a kao punopravne članice.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svom govoru naglasio je da je osnovni cilj NATO-a očuvanje mira. U susret 75. godišnjici NATO-a, Stoltenberg je naglasio da NATO uspješno radi na očuvanju mira i da za sve to vrijeme nije bilo ni jednog oružanog napada na zemlju članicu.

Posebno je istaknut broj od 20 zemalja koje izdvajaju više od 2% BDP-a za segment odbrane, najavljeno uspostavljanje Centra za demokratsku otpornost u sjedištu NATO-a, ali i neispunjena obećanja za pomoć Ukrajini od strane zemalja članica. Naglašena je i važnost zemalja NATO partnera u vremenu politike otvorenih vrata Organizacije, kako u regiji Zapadnog Balkana, tako u Africi i zemljama Zaliva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!