(FOTO) Ko ide naprijed, a ko nazad na evropskom putu?

Vijesti 02. apr 202413:30 0 komentara
F.Z./N1

Nedugo nakon zelenog svjetla iz Brisela uslijedile su nove blokade na političkoj sceni. Klub poslanika Naše stranke oglasio se u vezi aktuelne političke situacije.

Konstatuju da ništa u vezi sa odlukom visokog prestavnika Christiana Schmidta ne smije ugroziti evropski put.

“Insistiraćemo na nastavku evropskog puta bez političkih blokada”, rekla je Sabina Ćudić, državna parlamentarka.

Osvrnula se na HDZ BiH i SNSD koji pozivaju na prekid međunarodnih intervencija, a, kako kaže, traže pomoć iz Zagreba ili Beograda.

“Trojka ne ide na konsultacije ni u Beograd, ni u Zagreb, niti igdje drugo”, konstatuje Ćudić. S tim u vezi, navodi da Klub Naše stranke poziva i međunarodnu zajednicu da zajednički traže rješenja i da svoje partikularne interese ne traže na štetu BiH.

Medijima se obratila i zamjenica ministra za ljudska prava o izbjeglice Duška Jurišić koja je govorila o konkretnim koracima koje BiH treba preduzeti na evropskom putu.

Tamo gdje su interesi i međunarodne zajednice i BiH identični su sloboda izvještavanja, sloboda okupljanja i održivost javnog RTV sistema, podsjeća.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ukoliko zakon o Registru neprofitnih organizacija RS bide upućen u parlamentarnu proceduru, to će naštetiti evropskom putu, upozorava.

“Učinićemo sve da se civilnom društvu omogući nesmetan rad i onemogući vlastima u Republici Srpskoj da pojedince targetiraju kao strane agente. Uradićemo sve da zaštitimo svakog građanina BiH od političkog progona”, kaže Jurišić.

Ko iskreno želi evropski put? Zapitao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto.

“Moramo napraviti ritam od 20 zakona na svakoj sjednici, kontinuirano. Građani žele evropski put”, konstatuje, a prvi korak ka tome je, kako kaže, usvajanje budžeta BiH.

“Obećano nam je 150 miliona KM nepovratno u budžet koje ćemo proslijediti građanima kroz projekte. Mi sad dovodimo to obećanje u pitanje. U ovom trenutku imamo stagnaciju”, kaže Forto i podsjeća na zakon o sudu koji još čeka na usvajanje.

“Ko ide naprijed, a ko nazad? Hajmo se dogovoriti”, zaključuje Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!